Brusel nám nič nedá zadarmo alebo keď si sami nepomôžeme tak nik.

26. marca 2013, Martin, EÚ nazory politika a ekonomika s bodmi s otazkou Spoločnosť

Keďže existuje ešte veľké množstvo ľudí veriacich, že EÚ a zahraničné investície sú naši spasitelia opierajúc sa o bilanciu našich príspevkov a transferových platieb voči rozpočtu EÚ a o jednosmerný štatistický údaj prílevu investícií, nedá mi k tomu poznamenať pár poznámok.

1. Nik ani EÚ ani žiadny investor nedá niečo zadarmo. EÚ ani zahraniční investori by tu neboli, ak by sa im to neoplatilo. Za všetko sa žiada nejaká protihodnota. V prípade EÚ – strata časti samostatnosti v prípade zahraničných investorov – uľahčenie podmienok oproti domácim (daňové úľavy, budovanie infraštruktúry podľa ich potrieb, rôzne iné stimuly).

2. Ak by EÚ a zahraniční investori boli tak vysoko prospešní pre Slovensko neboli by sme sa už dávno vyrovnali alebo aspoň viac priblížili západným „vyspelým“ krajinám EÚ (aj keď cenami sme sa už vyrovnali, príjmy zaostávajú viacnásobne)?

3. Ďalšia otázka je či tieto transfery a investície boli efektívne alokované – využité? Kto a v akom množstve sa nabalil popri tom, že pár odrobiniek padlo aj obyčajným občanom (prednedávnom vyšla štúdia, kde ani Brusel ani Bratislava nevedeli vydokladovať milióny Eur zo Sociálneho fondu na podporu zamestnanosti)?

EÚ bol skvelý ekonomický projekt, pokým sa nespolitizoval a zahraničné investície by boli skvelé pre Slovensko, pokým by pre vyššie náklady na mzdy a ukončenie daňových a iných stimulov neodchádzali pomaly ešte do lacnejších krajín.