Keď si prezidenti odovzdávajú vyznamenania za ničnerobenie – degradujú ich.

7. marca 2013, Martin, nazory politika s citatom s otazkou Spoločnosť

Nebolo by na tom nič zlé, ak by sa pán Klaus nejako podieľal na zveľadení Slovenska a pán Gašparovič naopak na zveľadení Česka. Nanešťastie takýto dôvod pri týchto vyznamenaniach nevidím? Či už aj za ničnerobenie a herecké zvládnutie role prezidenta sa odovzdávajú najvyššie vyznamenania štátu? Ozaj už nemáme koho odmeniť takýmito vyznemananiami? Myslím si, že ak si prezidenti chcú vyjadriť náklonnosť, tak by im mohlo stačiť ísť na obed či na poľovačku a najlepšie z protichodných strán nech im skvelý úlovok neujde a nie robiť pompézne degradácie štátnych symbolov za peniaze daňovníkov.

Koľko krát sa prezident stretol s občanmi? Koľko iniciatív či rozvojových programov započal? Koľkých ochránil pred chybným rozhodnutím súdov? Koľkým prispel zo svojho, aby neživorili? Pre koľkých sa obetoval a šiel priložiť vlastnú ruku k dielu?

Veľmi rád by som však poznal dôvody, ktoré kvalifikovali týchto pánov na udelenie si takto vysokých vyznamenaní? Lebo prepáčte mi moju neschopnosť vidieť ich prínos, ale ozaj ju nevidím. Ak snáď tak jediný prínos bol, že si neliezli do kapusty a hrali svoju rolu figúrok – samozvaných „ochráncov a zjednotiteľov občanov“.

Neberte mi to za zle, ctím si štatút prezidenta, ale to neznamená, že si musím automaticky ctiť ľudí, ktorí prezidentmi boli. Ctím si tých, ktorí pre občanov aj niečo psravili, nie tých, ktorí sa tvárili, že spravili. V konečnom dôsledku mám na svoj názor rovnaké právo ako oni, len na rozdiel od nich k jeho prezentovaniu nepotrebujem pompéznosť a divadlo zaplatené z daní občanov, ktorých životná úroveň sa aj pre ich nečinnosť znižuje…

Zdá sa, že Chavezov výrok na adresu Obamu: „Myslím si, že Barack Obama je dobrý chlapík. Teda okrem toho, keď je prezidentom.“

By sa hodil aj na našich pánov. Nanešťastie…