Krajina pre darmožráčov a chudobných starcov

5. marca 2013, Martin, nazory politika a ekonomika s otazkou Spoločnosť

Slovensko je nádherná krajina, ale otrasná republika, to pociťuje drvivá väčšina až na nejaké to mizivé percento, ktoré ju riadi a na ich blízkych v pyramíde moci. Ako dlho bude ešte trvať, kým budeme jedných darmožráčov vymieňať za druhých? Ako dlho bude pokračovať odlev mladých vonku za prácou a normálnym životom? Ako dlho sa budú naši dôchodcovia ešte viac uskromňovať? Ako dlho budú malý a sterdní podnikatelia živoriť, lebo zahraničným investíciám sa dávajú stimuly. Sme ešte štátom pre našich občanov? Pre koho je tu vlastne táto republika? Pre straníkov, lobistov, korporátnych zamestnancov? V čom sme sa zmenili od čias socializmu?

Vinník je známy, jeho komplitci tiež. Sme nimi my všetci ľahostajní, čo radšej skloníme hlavu a prisposobime sa systému, ktorý nám síce nevyhovuje, ale nevieme ho zmeniť. Každá zmena síce začína u samotného človeka, ale rozširuje sa spoluprácou, iba tak sa zmení širšie okolie. Zjednotíme sa a upletieme bič na vinníkov, alebo ostaneme pri starom známom porekadle…

A čo staré nevládalo a čo mladé zutekalo…

PS: Nejaké návrhy? Môj návrh: Občianskou neposlušnosťou vyžiadať zmenu ústavy a vytvorenie dočasnej vlády, ktorá by krajinu priviedla k väčšinovým voľbám a prijala zákony zrovnoprávňujúce a postihujúce za svoje činy verejných činiteľov. Je toto však v súčasnosti možné? Čo všetko sa musí stať, aby sme si uvedomili, že z hora (ani cez stranu) zmena nepríde?

PS 2: Slovensko je krajina, kde som sa narodil a kde chcem aj žiť a zomrieť. No nie za cenu pokryvenej chrbtice a charakteru. Táto krajina má veľký potenciál, len sa musí tento potenciál prebudiť aj v jej občanoch. Milujem Slovensko, ale neznášam darmožráčov!!! A vy? Čo ste ochotní pre Slovensko spraviť?