Vysnívané Slovensko a štyri dôvodov prečo je cesta k nemu na dlhú trať.

27. februára 2013, Martin, nazory politika politika a ekonomika s bodmi s otazkou Spoločnosť

Je niekoľko pohľadov nato ako by malo vyzerať lepšie Slovensko o niekoľko rokov. Ako by niektorí z nás ho radi videli. Tu je niekoľko charakteristík, ktoré by malo mať.

  1. Občiansky štát, kde platia zákony pre všetkých rovnako.
  2. Štát s menšou jasne definovanou a elektronicky prepojenou byrokraciou, nižšími nákladmi na štátnu a verejnú správu a následne nižšie daňové zaťaženie.
  3. Transparentnosť vo verejnom a štátnom sektore znamenajúca, že verejný činitelia slúžia občanom, ich činnosť je kontrolovateľná a na konci svojho funkčného obdobia podávajú zúčtujú, čo osobne pre občanov dosiahli, následne viac peňazí na verejné projekty = cesty a diaľnice v lepšom stave, základná zdravotná a vzdelávacia sieť pre občanov zadarmo a udržateľný sociálny systém.
  4. Suverénny nezadlžený štát s nízkou nezamestnanosťou s vhodnými podmienkami pre podnikanie najmä vyspelými technológiami a službami s vyššou pridanou hodnotou.

Niekoľko dôvodov k dosiahnutiu tohto ideálneho stavu však je:

  1. Zabarikádovanie starých kádrov vo vrcholnej politike a vrcholných štátnych a verejných funkciách diskriminačnými zákonmi a deravou ústavou.
  2. Dezilúzia občanov, nízke povedomie o občianskych právach, zložité domáhanie sa ich, takmer žiadna politická kultúra, roztrieštenosť názorov a silne zakorenené staré zmýšľanie, kde ak neokrádaš štát, okrádaš rodinu.
  3. Neexistencia novej garnitúry, ktorá by bola bezúhonná, chcela ozaj slúžiť občanom a štátu a bola ochotná aj preto niečo obetovať, kde chabá ekonomická situácia len napomáha ku korupcii tým, že v nej každý má svoju cenu, za ktorú sa dá skorumpovať.
  4. Medzinárodné dohody a zmluvy často zväzujúce ruky k zmenám v prospech občanov Slovenska.

Rád by som sa mýlil, ale mnoho faktov tento stav potvrdzuje. Kroky k pozitívnej zmene sú aj známe, ale nemáme nato silnú vôľu, alebo… Ako to vidíte vy?