Máme na Slovensku pozitívne vzory – hrdinov?

15. februára 2013, Martin, nazory s otazkou Spoločnosť úvahy

Od včera sa svetom šíri správa o vražde spáchanej juhoafrickým (para)olympískym bežcom dovtedajším hrdinom Oscarom Pistoriusom na jeho priateľke, čo zarazilo množstvo ľudí na celom svete, pretože tento bežec bol pre mnohých vzorom ako sa napriek mnohým problémom, dá dostať na vrchol a niečo dosiahnuť.

Pred ním nevýrazný pápež Benedikt XVI. Nie veľmi obľúbený – predsa len jeho predchodca Ján Pavol II. bol viac charizmatický – naopak preukázal veľkú guráž, liberálnosť a pokrokovosť odstúpením z pápežského stolca a tým si získal na svoju stanu aj mnohých svojich oponentov.

Niekedy málo stačí, aby sa z hrdinov stali zatratenci a naopak z úzadia vystúpia hrdinovia jedným veľkým činom, či gestom. Cesta na vrchol, aby sme sa stali hrdinami, pozitívnymi vzormi však trvá dlho a je často tŕnistá (viď. napr. Bezák) . Možno práve preto sa v súčasnej rýchlej konzumnej spoločnosti veľa hrdinov nerodí. O to horšie, že ak hrdinovia či pozitívne vzory absentujú, začnú sa vytvárať umelo, marketingovo, rýchlokvasne cez moc peňazí s jasným cieľom. Odpútať pozornosť más od ozajstných problémov, zabezpečiť a upevniť konzum, ohlupovať, robiť propagandu.

Keď tak hľadám nejaký vzor na Slovensku máme jedno šťastie, že máme aspoň ako tak neutrálnych športovcov, ktorých však neuveriteľne zanedbávame. O umelcoch, poctivých lekároch, úradníkoch či verejných činiteľoch neberúcich úplatky či o hendikepovaných športovcoch ani nehovoriac, tí sa akobz nesmeli ani dostať do popredia. Miesto toho sa v médiách tlačia do pozornosti usmiate krásne nastajlované a výrečné tváre finančných skupín, lobistov, korporátnych značiek. Tváre a ústa, ktoré stimulujú bezduchý predaj tovarov a služieb, ktoré ani nepotrebujeme. Podporujúce všetko rýchlo mať, teraz a za čo najmenej námahy.

Neuvedomelých oviec pribúda a hrdinovia – pozitívne vzory zapadajú prachom, odchádzajú, alebo živoria v ústraní. Je takáto krajina schopná prežiť ešte ako slobodná a vychovať ďalšie generácie slobodných ľudí? Šli ľudia v 89 do ulíc pre takúto republiku? Má takáto republika budúcnosť, keď trvalo zanedbáva hrdinov – pozitívne vzory a naopak podporuje darmožráčov, lenivcov a bezcharakterných?