Doktor Skaza asi nepozná Slovenské reálie. Alebo je rozdiel medzi libertariánom a komunistom?

10. októbra 2012, Martin, nazory politika a ekonomika Spoločnosť

Mnohých libertariánov aj liberálov článok s názvom „Na vyššie dane doplatíte, odkazuje nám Doktor Skaza“ publikovaný dnes na Hnonline povzbudil. Mňa len z časti. Prečo?

Zjavne doktor Skala nepozná pomery na Slovensku, keď vyhlásil, že ak by sa štát úplne vzdal všetkého a dal by voľnú ruku podnikateľom, tak tu máme oázu v mori socializmu v Európe. Skúšam si predstaviť, ako sa na Slovensko rútia obrovské giganty, aby na našom malom trhu si navzájom dravo konkurovali v odvetviach ako zdravotné poistenie, telekomunikačné siete, školstvo, sociálne poistenie, distribúcia energie a iné sieťové odvetvia, ktoré stačí mať len jedno v krajine. Inak je to zbytočná duplicita a teda neefektivita. Nehovoriac o kúpyschopnosti obyvateľstva.

Na druhej strane má veľkú pravdu s tým, že Slovensko by malo mať vlastnú menu, vystúpiť z nefunkčnej Európskej Únie, zmenšiť byrokratický aparát, spružniť pracovný trh a znížiť dane.

Rozpredávanie štátneho majetku sme tu robili viac ako desiatku rokov a výsledok hovorí za všetko. Tunel. Pravdou však je, že sa to stalo preto, že legislatíva nebola spravená poriadne, justícia a bezpečnosť neboli nestranné a vôľa našich ako aj zahraničných investorov bola rýchlo zarobiť a nie investovať ako predpokladá náš doktor Skala.

Doktor Skala by mohol prestať robiť ekonomiku od stola a určite by pochopil, že čistá teória funguje iba v hlave a je rovnako extrémistická ako komunistická.