Na Slovensku sa máme sa horšie ako bývalá sovietska krajina. Prečo?

3. septembra 2012, Martin, nazory politika a ekonomika s otazkou Spoločnosť úvahy

Stále som žil v predstave, že Československo bolo jednou z najpokrokovejších krajín s najvyšším životným štandardom v bývalom komunistickom bloku. Dnes som sa však dočítal, že Estónci sú už na tom, čo sa týka platov lepšie. Že ich priemerná mzda je o viac ako 100 Euro vyššia ako tá naša (viac o tom čítajte TU).

Asi sa veľa nad tým ani netreba zamýšľať, aby sme prišli na dôvody tohto stavu. Veď čo majú Estónci lepšie ako my? Polohu? Veľkých zahraničných investorov? Veľkosť trhu? Nie, nič z toho. Majú menej skorumpovanú vládu, ktorá je bližšie k občanovi ako naša. Majú napr. plne elektronické voľby ako jedna z mála krajín, trochu inú mentalitu a lepšiu alokáciu kapitálových zdrojov, no a rozdiel je potom badať.

U nás nepriepustnosť pyramídy nepustí. Horné vyvolené vrstvy, ktoré u nás držia pevne kormidlo v štáte, si beztrestne najprv rozdelia z kapitálového (peňažného) koláča a zvyšným masám ostane tak akurát na prežitie a samozrejme zodpovednosť za ich činy podľa zákona padajúceho hovna.

Ale nemusí to tak ostať, ak vzťahy a toky sprehľadníme pre občana a začneme aj realizovať občiansko-demokratické princípy nielen o nich hovoriť. Viac na www.obcianskainiciativa.sk