Ako urýchliť majetkové súdne konania (uletený či pokrokový návrh? )

3. septembra 2012, Martin, ekonomicke návrhy nazory s otazkou Spoločnosť spravodlivosť úvahy

Určite nejeden z Vás sa stretol, či bol dokonca účastnékom prípadu, kde viacero vlastníkov má podiel na nejakej parcele, ale už roky sa vláčia po súdoch bez výsledku, aby to smerovalo k dohode.

Nehovoriac, že niekde hrá veľkú rolu faktor rodinných sporov, niekde iba čisté špekulanstvo a niekde iba tvrdohlavosť aktérov. Nanešťastie stačí jeden, aby si postavil hlavu a povedal, že sa nevypíše a ostatní musia trpieť. Súdy neprinesú žiadne iné riešenie (ak nejestvuje dôkaz, že predtým človek obrábal tú či onú časť parcely, no obyčajne nejestvuje, lebo sú to vlastne deti rodičov, ktorí to obrábali), iba záťaž pre vašu peňaženku. A spor sa tiahne a tiahne a časom, keď podielníkov pribúda prenášaním podielov na ďalších dedičov, sa situácia iba viac a viac komplikuje.

Mimochodom vedeli ste, že v Čechách nemali taký problém do prvej republiky a možno aj neskôr preto, že tam dedil podľa práva najstarší syn a u nás sa spravodlivo delilo rovným dielom, len nik nevedel, ktorý diel je jeho?

Tento návrh sa bude zdať niektorým z Vás uletený a možno iným pokrokový. Nechám to na Vás. Dostal sa ku mne pri debate s priateľmi. Keďže súdy máme dosť zaťažené podobnými ťahanicami a vlastne nie je v nikoho iného záujme toto riešiť, lebo právnici sú od toho platení a bohatí tvrdohlavci časom nakoniec dostanú svoje.

Ak by sa však stanovila zákonom lehota dokedy sa musia účastníci dohodnúť a po nej ak sa nedohodnú rozhodne obyčajný los, žreb, či kocka, bolo by možno po problémoch s mnohoročnými ťahanicami. Výsledok by bol istý do roka a do dňa a aj súdy by boli odbremenené od takýchto sporov. Dokonca by to mohli riešiť nejaké predsúdne arbitráže.

Čo myslíte?

PS: Na dovysvetlenie. Los, žreb, či kocka by nerozhodovala o jedinom dedičovi ale o umiestneni parciel, keďže problém je práve v neschopnosti sa dohodnúť na umiestnení. Takže systém by vôbec nikoho neoberal o nijaké právo.

Viac o možno utopických, či pokrokových návrhoch na www.obcianskainiciativa.sk