Bič na skorumpovaných verejných činiteľov alebo 27 revidovaných bodov občianskej spoločnosti

14. augusta 2012, Martin, cirkev návrhy politika politika a ekonomika Požiadavky s bodmi s otazkou Spoločnosť

Predstavte si štát, kde platia nasledovné body a skúste si zodpovedať otázku, či v ňom môžu existovať pri moci rovnako arogantní politici, verejní činitelia, či v ňom môže prekvitaťrodinkárstvo, kurupcia, klientelizmus, nomenklatúra, beztrestná slepá spravodlivosť a vznikať sociálne rozdiely, aké tu máme teraz?

  1. Zavedenie duálnej vonku nekonvertibilnej a bezúročnej meny slovenskej koruny vo výmennom kurze 1:1.
    a: Spôsob zavedenia: Celoplošne pridanie k platu/dôchodku/príjmu každého občana po dobu pár mesiacov SKK v hodote odvodov a dení, zákaz úročenia tejto meny.
    b: Cieľ: Dostať kapitál do reálnej ekonomiky a rozbehnúť produkciu a spotrebu ťahanú domácou spotrebou.
  2. Zavedenie minimálnej a maximánej mzdy vo verejnej sfére a rovnakých platových zákonov pre všetky skupiny verejnej sférya jej navizanie na priemernú mzdu v NH (nielen lekárov a sestričiek, zrušiť odstupné poslancov, keďže sú volení na dobu určitú, povinne zverejňovať všetky zmluvy štátnych zamestnancov, alebo aspoň všetky príjmy a yamestnanecké výhody najmä vrcholových manažérov štátnych podnikov).
  3. Zavedenie povinnosti automatického zverejňovania všetkých výdavkov a príjmov verejnej správy a samosprávy a spolu s nimi súvisiacou dokumentáciou dopodrobna na stanovených verejných miestach a interenetovej stránke konkrítnej inštitúcie.
  4. Zrušenie trestnoprávnej imunity, zrovnoprávnenie občanov s verejnými činiteľmi a zavedenie hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov, nominantov a osôb spravujúcich, nakadajúcich s verejnými statkami.
  5. Zmena volebného systému na väčšinový s 99 obvodmi a možnosťou voliť aj nestraníkov a zníženie volebnej kaucie na 5000 Eur.
  6. Možnosť voleného zástupcu odvolať rovnakým počtom hlasov, aký získal pri voľbách cez petíciu.
  7. Zníženie počtu poslancov na nepárny počet (napr. 99) a zadefinovanie nominačných postov vo verejnej správe.
  8. Zníženie kvóra na vypísanie referenda na 1% počtu občanov žijúcich na území, ktorého sa referendum týka, termín vyhlásenia refenda sa predĺži na rok, aby sa mohla vyvolať celospoločenská debata (priestor vo verejnoprávnych médiách) a zrušenie kvóra pre vyhlasenie platnosti referenda.
  9. Zavedenie povinnosti zúčastniť san a voľbách s možnosťou nemám koho voliť = volím úradnícku vládu a následne zavedenie elektronických volieb a aj pre Slovákov žijúcich v zahraničí.
  10. Zavedenie transparentných občanmi kontrolovateľmných výberových procesov (aby sa predišlo šitiu výberového procesu na mieru) na pozície vo verejnej správe a samospráve.
  11. Zúženie, zmodernizovanie, zelektronizovanie a vzájomné prepojenie inštitúcii verejnej správy. (Aby sa zjednodušila administrative a aby občan nemusel chodiť od úradu k úradu, aby sa zrýchlili a prepojili procesy inštitúcií verejnej správy a samosprávy, ušetrili verejné finančné prostriedky ako aj prostriedky a čas občanov.)
  12. Zúženie štátnej správy, zvýšenie jej efektivity modernizáciou a zavedením mechanizmov sledujúcich efektivitu práce (aj manažérov) a pravidelné zisťovanie spätnej väzby Štatistickým úradom a vytvorenie Centrálneho úradu sťažností občanov.
  13. Zavedenie štatistického zisťovania národnosti, rasy, štátnej príslušnosti pri každom styku so verejnou správou, samosprávou a štátnymi inštitúciami a orgánmi s cieľom zabrániť akejkoľvek diskriminácií vo vzťahu občan štát.
  14. Zavedenie manažérskych zmlúv v štátnych podnikoch pre vrcholových manažérov, kde plat a bonusy budú pevne napojené na hospodárenie štátneho podniku.
  15. Zavedenie zásady: jeden človek, jeden verejný mandát, jeden plat.
  16. Odsúdenie a potrestanie verejných činiteľov, ktorí boli účastníkmi v kauzách, kde sa vytuneloval, či okradol štát, zhabanie ich majetku a výkon trestu vo väzenských pracovných táboroch. Zavedenie zákona a trestu za zneužitie moci verejného činiteľa použiteľného pri korupcii.
  17. Zavedenie mechanizmov vzájomnej kontroly výkonnej, zákonodarnej a súdnej moci a zachovanie určitej miery nezávislosti navzájom. Tj. Verejné voľby sudcov do najvyšších súdnych orgánov spojených s voľbami do NRSR.
  18. Zlepšenie vymožiteľnosti práva stanovením presných časových harmonogramov a max. časovej dlžky a výšky peňažných výdavkov na súdne konanie.
  19. Zavedenie verejných pojednávaní a kamerových systémov do každej súdnej siene a online prenosov na stránke MS SR.
  20. Nadobudnúť do vlastníctva štátu prirodzené sieťové monopoly, aby sa predišlo zneužitiu dominantného postavenia na trhu, spravovať siete a vpúšťať do nich za paušálne poplatky poskytovateľov služieb a tým dosiahnuť rovnosť príležitostí aj v týchto sektoroch.
  21. Podpora malých a stredných podnikateľov so sídlom na Slovensku.
  22. Zavedenie princípu: Kto poruší právo druhého, automaticky sa vzdáva práva svojho. Zvýšenie trestov a zavedenie trestu verejných prác pre každého väzňa, aby sa nemrhali verejné financie na takéto živly.
  23. Zavedenie preukazovania nadobudnutého majetku a to i pri dedení, ešte pred prevodom dedičského podielu zdokladovať, že majetok bol nadobudnutý z riadnych a zdanených príjmov. V pripade daru, že darca tieto prostriedky nadobudol z riadnych a zdanených príjmov. Povinnosť finančnej polície robiť kontrolu cez kataster a evidenciu motorových vozidiel.
  24. Zváženie zotrvania v EÚ a skôr prestup do EFTA = Európskeho združenia voľného obchodu.
  25. Zriadenie verejnoprávneho TV aj rozhlasového kanálu a online prenosov na stránkach jednotlivých ministerstiev a vlády, kde sa budú prenášať prenosy NRSR, verejných podujatí, zameraný na verejné dianie a politiku s cieľom priblížiť verejné dianie bližšie k občanovi.
  26. Odluka cirkvi od štátu, súpis jej majetku a jej zdanenie
  27. Zníženie dane a zmena daňového systému na priamy elektronický, kde každý podnikateľ bude musieť mať základný účet v štátnej centrálnej banke, kde bude uskutočňovať obrat a daň sa bude platiť z nej menej predpoklad max do 7%.

V prípade akýchkoľvek pripomienok, prosím, neváhajte pridať svoj postreh. Ďakujeme.

www.obcianskainiciativa.sk