Nízke mzdy a vysoká vzdelanostná úroveň lákadlá pre zahraničných investorov. Dokedy? Sme pripravení na ich odchod?

22. júla 2012, Martin, ekonomicke nazory politika a ekonomika Spoločnosť úvahy

O pádu železnej opony a otvoreniu sa západu začali do bývalých socialistických štátov prúdiť zahraniční investori. Mnoho z nich dostalo výhodné podpory pre vstup na trhy aj napriek tomu, že už nízkymi mzdami a vysokou vzdelanosťou sme boli pre nich zaujímaví. Investori si potom vybrali podľa veľkosti štátnej podpory a polohy trhu.

Prešlo vyše dvadsať rokov a stále sme mzdami ďaleko za západnými krajinami, ktoré sem alokujú samozrejme len svoje skladacie haly a finančné, či iné služby produkujúce centrá, ktoré veľmi jednoducho premiestnia, keď sa im tu zvýšia mzdy a zruší štátna podpora, teda zvýšia náklady. Nie je to žiadne tajomstvo, že potiahnu preč do krajín ešte lacnejších na pracovnú silu.

Sme však na tento odchod pripravení? Neprepadne sa naša ekonomika a zvýši ešte viac nezamestnanosť, lebo sme podporovali zahraničných pre kapitálové investície namiesto podporovania našich domácich, ktorí by odtiaľ neodišli,, lebo tu bývajú, majú rodiny a zázemie? Prečo štátu a kompetentným nedochádza to základné, že iba to sa počíta, čo je doma, resp. v tomto prípade, čo je domáce.

Pridajte sa k nám, sme proti podporovaniu zahraničných kolonialistov > Občianska Iniciatíva SK