Kto vládne na Slovensku alebo dôkaz oligarchie v čele štátu a pokračovanie jej bohatnutia. . .

11. apríla 2012, Martin, nazory oligarchia politika politika a ekonomika s otazkou Spoločnosť úvahy

Na Slovensku v očiach verejnosti sa socialisti považujú za bližších ľuďom ako pravičiari, ktorí sú pokladaní za priateľov podnikateľov. Očakáva sa, že socialisti sú rovnejší ľuďom ako pravičiari. Ale rovnako ako politici kresťanských strán nie sú všetci praktizujúci kresťania, tak ani socialisti na Slovensku nie sú všetci praktizujúci obyčajní pracujúci občania. Ako inak sa dá vysvetliť, že zarábajú viac ako 99.9% občanov Slovenska, ktorí ich volili?

Nielenže zastávajú viaceré verejné funkcie berúc za ne plný plat venujúc im určite nie 4×8 hodín denne ako bežný občan pri plnom úväzku a vlastnia majetok vo väčšine prípadov viac ako priemerný, ak budem skromný.

Pýtam sa ,odkiaľ? Akí skvelí manažéri, ekonómovia, právnici, či čo to boli minulý rok, to museli byť, aby zarobili oficiálne minimálne milión SK (30 000 Eur)? Ako záhadne sa im „vždy darí len v súkromnom sektore“ a štátny sa im nedarí zmanažovať.

Ak by ich príjmy boli vyratúvané zo zisku organizácie ako manažérske platy a za stratu by niesli osobnú zodpovednosť bez imunity, myslíte si, že by mali takéto príjmy? Určite nie.

Toho sa boja práve preto neprijmu zákon alebo opatrenie zamedzujpce verejnému činiteľovi zastávať jednu verejnú funkciu, zavedenie manažérskych zmluv s osobnou zodpovednosťou za stratu a naviazanie mzdy manažéra = verejného činiteľa na výsledky organizácie, rovnako ako nie je v ich záujme decentralizovať moc a presunúť ju na občannov (zavedením väčšinového volebného systému), aby tí sa mohli viac zapájať a kontrolovať moc. A už vôbec nepristúpia na povinné zverejňovanie výdavkov a zmlúv štátneho sektora, aby neprišli o možnosť robiť machinácie za clonou.

Moc a peniaze spájajú tých, ktorí podľa názvu a slovných vyjadrení by mali byť takmer ľudoví a konať práve opak. Treba uznať kreativitu mocipánov a ich posluhovačov, ktorí vždy nájdu výhovorku, ktorá vždy plní jedinú funkciu. Zaktryť svoju odlišnosť skupinou podobných, ktorí sa nakoniec obranou seba postavia za nich. Podobne ako to robia špióni pri stretnutiach na verejných miestach, kde ich dav skryje, spokytne aliby a ochranu.

A tak ako už 23 rokov sa dialo, tak aj dnes sa opäť potvrdilo známe príslovie: „Pod lampu je najväčšia tma.“

Kým prístup k verejným informáciám nabude automatický pre každého občana, nie na vyžiadanie, kedy sa môžu informácie pozmeniť (napr. na internete) a moc nebude koncentrovaná cez reťazenie verejných funkcií u pár stranícky vyvolených ale u občanov a spravodlivosť nebude pravou rukou ekonomickej a straníckej oligarchie, transparentnosť, spravodlivosť a demokracia bude na Slovensku iba v názve strán a snoch niektorých z nás.

www.obcianskainiciativa.sk