Štát ako akciová spoločnosť alebo návrat sily štátu. . .

9. apríla 2012, Martin, ekonomicke návrhy nazory politika politika a ekonomika Požiadavky s bodmi s obrazkami Spoločnosť úvahy

Za 23 rokov bolo občanom v novom systéme vštepované po malých dávkach, že štát je zlý vlastník a že všetko treba dať do súkromných rúk. Dnes vieme, že to bola a je iba čiastočná pravda. No bude ťažké takmer nemožné napraviť vzniknuté škody, ktoré napáchalo niekoľko málo vyvolených, ktorí túto polopravdu zneužili vo svoj prospech. Síce medzinárodné zmluvy nám v tom nepomôžu, vždy existuje spôsob či cesta nápravy.

Osobne sa pozerám na štát ako na akciovú spoločnosť, ktorá má prirodzený monopol na určitom území, kde nič a nik nie je silnejší a nemá väčšie právo ako ona. Akcionári takejto spoločnosti sú samozrejme občania a podnikateľské subjekty, ktoré platia dane, odvody a iné poplatky a preto majú právo sa zúčastňovať na riadení a smerovaní štátu = národnej akciovej spoločnosti.

Ich práva sú: byť neustále pravdivo informovaní o finančnej situácii v spoločnosti, možnosť vyjadriť sa pri akomkoľvek dôležitom rozhodnutí a mať garantovanú rovnosť, spravodlivosť, bezpečnosť a základné funkcie či verejnoprospešné projekty (infraštruktúra dopravná, energetická, informačná, zdravotná, vzdelávacia a sociálna) štátu.

Čo sa v súčasnosti nerobí. Občan nemá takmer žiadnu možnosť zasiahnuť do diania v smerovaní štátu a jeho príspevky, ktorými neustále prispieva do spoločnej kasy, sa strácajú, odlievajú či neefektívne využívajú na rôzne v prvom rade súkromné či stranícke aktivity.

Opýtajme sa samých seba. Ako by sme my osobne vedeli prispieť k zmene, ktorá je nevyhnutná, aby sa princípy súkromného podnikania, ktoré je oveľa efektívnejšie, mohli aplikovať do štátnych inštitúcií. Vždy musíme začať od seba a vždy ich žiadať jednostne.

Pár by som vedel načrtnúť a na ďalšie od vás budem čakať, samozrejme aj pripomienky už ku načrtnutým vítam a za všetky ďakujem predom.

1. Online štátna správa navzájom prepojená a oproti súčasnosti zoštíhlená.

2. Stanovenie postov, na ktoré sa dosadzuje a na ktoré sa robia výberové konania, zadefinovanie organizačnej štruktúry a popisu práce a kompetencií každej pozície štátnej správy.

3. Elektronické voľby, posilnenie významu referenda, petícií.

4. Zavedenie manažérskych zmlúv na vedúce posty v štátnej správe.

5. Zavedenie majetkovej zodpovednosti, naviazanie platu a odmien na výsledky a zrušenie imunity.

6. Spojenie volieb do NRSR s voľbou ministrov, sudcov najvyššieho súdu, prokuratúry a prezidenta policajného zboru.

7. Zoštátnenie prirodzených sieťových monopolov.

Občianska iniciatíva