Rovná daň podľa Horváta či ďalšia zbytočná byrokratická hlúposť zástancu rovnej dane.

19. marca 2012, Martin, ekonomicke nazory politika a ekonomika Spoločnosť úvahy

Prestížny slovenský ekonóm pracujúci od ukončenia vysokoškolského štúdia iba v štátnej sfére a veľkom meste, znalý pomerov na Slovensku navrhuje ďalšiu daň, resp. progresívne zvýšenie dane na nehnuteľnosti. Vychádza z domnienky, že bohatí ľudia žijú v palácoch a veľkých domoch.

Viď. článok. Neviem ako vy, ale ja poznám veľmi dobre zarábajúcich manažérov a iných bohatých ľudí, ktorí žijú prevažne v meste a preto v bytoch, síce veľkometrážnych, ale stále menších ako sú domy na vidieku, v ktorých býva 60% obyvateľov Slovenska. Napr. Aj moja babka, ktorá má dôchodok, z ktorého ledva vyžije.

Nerozumiem, prečo toto nenapadlo múdre hlavy a takýto článok dokonca dali na prvú stranu. Jediný dôvod, ktorý ma napadol, je, že tieto noviny tiež propagujú rovnú daň. Bolo by to vporiadku, ak by nešlo o mienkotvorné noviny, ale to už nech zvážia a zamyslia sa nad tým sami novinári.

Moja námietka je, že takýto návrh by nič neriešil, a skôr by horváthovu domnienku vytvoril a priniesol do reality. Lebo chudobný, ktorý by si nemohol dovoliť platiť také dane, by musel aj svoj posledný majetok predať. Aký to bude mať výsledok. Len zväčšenie sociálnych nožníc. Pán ekonóm Horváth, možno ste toho veľa dosiahli a veľa dobrého navrhli, ale tento váš návrh nestojí za zrealizovanie a už vôbec nie za miesto na titulke.