Spojitá progresívna daň (Graf) II.

15. marca 2012, Martin, ekonomicke návrhy nazory politika a ekonomika s bodmi s obrazkami s otazkou Spoločnosť statisticke úvahy

V predchádzajúcom článku bol navrhnutý spôsob ako zabezpečiť, aby progresívnu daň neobchádzali špekulanti. Mnohí v diskusii pod článkom argumentovali, že je podľa tabuľky je zle nastavený. Áno, je to možné. Nepoznám však rozloženie príjmových skupín a tak sa nedá jednoznačne načrtnúť ani graf, ktorý teraz môžete vidieť.

Pre zopakovanie by som rád uviedol, že kladmi progresívnej spojitej dane sú:

+ zamedzenie špekulácií pri snahe prejsť do nižšieho daňového pásma (v porovnaní s pásmovou progresívnou daňou),

+zníženie daňového zaťaženia pre nižšie mnohopočetné príjmové skupiny (v porovnaní s rovnou daňou),

+ predpoklad zvýšenia výberu dane (z príjmu aj z DPH a ďalších) cez zvýšenie prvotnej spotreby, (opak: nižšia a nižšia stredná vrstva je skôr náchylná k platovej neschopnosti, a tak vytvárajú sekundárne nižší výber ostatných daní).

+ posilnenie rýchlo obrátkového tovaru každodennej spotreby a tým posilnenie ekonomiky (zvýšenie spotreby domácností cez zvýšenie príjmu nižšej a a časti strednej triedy).

 

Naproti tomu sú tieto mínusy:

zložitejšia pre výpočet (možné odstrániť elektronizáciou daní, zautomatizovaním postupov a zavedením výpočtovej techniky),

zvýšenie daňového zaťaženia pre bohatšie ale menej početné príjmové skupiny

zníženie spotreby luxusných tovarov cez zníženie príjmov vyššej strednej a vyššej triedy.

Aké nedostatky, alebo plusy vidíte vy? Prečo by ste boli proti resp. za progresívnu spojitú daň? Za každý komentár predom ďakujem.

 

PS: Samozrejme do tohto modelu je potrebné navrhnúť spôsob rozdelenia odvodového zaťaženia, daňového bonusu a odpočítateľného základu dane.