Stranícky štát: Plaťte, šetriť nebudeme! ! !

4. marca 2012, Martin, ekonomicke nazory politika politika a ekonomika s obrazkami s otazkou Spoločnosť úvahy

Odkedy začali predvolebné debaty a kampane stále počuť vyjadrenia kandidátov o tom, či zvyšovať dane, alebo nie. Každý sa vyjadruje k príjmovej stránke štátneho rozpočtu a k tomu, či nás občanov chcú zaťažiť alebo nie, či je to nutné alebo nie je. Ale každý len chodí ticho okolo horúcej kaše a nik nespomína druhú stranu – stranu výdavkov štátneho rozpočtu teda škrty, či zefektívnenie fungovania štátnej správy.

Dôvod je jasný. Nik z nich by nechcel prísť o hlasy štátnych zamestnancov (viac ako 500 tisíc v štátnej a miestnej správe a ďalších možno viac ako 1 milión ich rodinných príslušníkov), ktorí nebudú za stranu voliacu škrty a zvýšenie produktivity práce a efektivite v štátnej správe. Štátnym zamestnancom je v celku lepšie ako súkromným pracovníkom, to vie každý. Stačí si pozrieť priemerný plat v národnom hospodárstve (769 Eur) a v štátnej správe (827 Eur), porovnať pracovný čas, pracovné prostredie, pracovná záťaž,  výhody ponúkané štátom a výhody ponúkané súkromným sektorom (13.,14., 15., 16. Plat, bonusy, príplatky, sociálne zabezpečenie atď. atď..

Nehovoriac už o tom, že takáto správa (ochota a spôsob komunikácie úradníkov nevnímajúc) nezjednodušuje občanovi život, ale skôr naopak. Niet sa preto čo čudovať, že strany, ktoré to so Slovenskom nemyslia vážne a chcú pokračovať po 23 rokov vychodenej ceste byrokratického štátu, ktorý slúži pre ich osobné obohatenie, nikdy nepovedia v čase volieb „Ideme zefektívniť a zoštíhliť prebujnelú štátnu správu, aby sme občanom lepšie slúžili a ušetrili ich peniaze a čas“. Lebo my platíme dosť, ale štát nám nedáva žiadnu primeranú protihodnotu naspať.

Otázka nestojí, či sme za zvyšovanie daní, ale či sme za zúženie a zefektívnenie štátneho aparátu. Ja som a čo vy? Keď poznáte takú stranu, ktorá je za zúženie, zefektívnenie a zrovnoprávnenie pracovných pomerov štátnej sfére ako je to v súkromnej, prosím dajte mi vedieť, rád im dám svoj hlas.