Čoho sa boja politici, lobisti a zlodeji? Alebo nový demokratickejší spôsob volieb

26. februára 2012, Martin, nazory oligarchia politika politika a ekonomika s otazkou Spoločnosť úvahy

Najjednoduchšia odpoveď. Predsa, že stratia moc. Vidieť to na dinosauroch pretrvávajúcich v politike aj napriek nevôli ľudu. Čoho sa boja lobisti? Že stratia prehľad, kontakty a jednoduchý spôsob lobovania cez strany. A nakoniec zlodeji sa boja toho, že stratia možnosť skrz politikov a lobistov za ničnerobenie zarábať na nás občanoch.

Ako sa tohto stavu zbaviť? Najprv zmeniť spôsob volieb a spôsob dosadzovania verejných činiteľov do nezávislých zložiek cez parlament. Docieliť sa to dá celkom jednoducho. Ísť do ulíc a žiadať voľby, kde občan bude môcť voliť aj nestranných kandidátov a bude sa dať krúžkovať aj z viacerých strán. Napr. 1 krúžok za človeka z kandidátky KSS, 1 z KDH, 1 zo Smeru a 1 SNS, strany som volil iba náhodne len pre ilustráciu.

Zároveň by sa vo voľbách volila vláda, generálny prokurátor, členovia NÚS, NKÚ a Policajného zboru. Na tieto posty by mohli kandidovať len takí kandidáti, ktorí by splnili určité kritériá v oblasti praxe z oboru, vzdelania a nestrannosti.

Takýto systém, kde by moci výkonná, legislatívna a súdna boli oddelené a navzájom nezávislé by umožňoval ich vzájomnú kontrolu a zobral by poslancom moc (samozrejme každý verejný činiteľ by stratil akýkoľvek druh imunity), lobistom by pretrhal kontakty a zlodejom by pristrihol krídla.

Síce by to nebolo riešenie všetkých problémov, ale mali by sme na čom stavať. Neskôr by sa mohlo požadovať aj viac, aby sa takéto bezprávie a marazmus z našej krajiny vytratil a aby sa mu zabránilo vrátiť v akejkoľvek podobe. Vedeli by ste si niečo také predstaviť? Ja áno! A vy?