Ak chce cirkev pomôcť, nech sa odlúči od štátu a nechá sa zdaniť ! ! !

18. februára 2012, Martin, cirkev náboženstvo nazory politika a ekonomika Požiadavky s otazkou Spoločnosť úvahy

Len pred pár dňami sme sa dopočuli, že Konferencia biskupov Slovenska si prizvala na rozhovory o povolebnom smerovaní Slovenska predstaviteľov politických strán. Veriac, že KBS stojí na strane občanov, ktorí trpia, a je proti každej neprávosti, čo jej vyplýva zo základného poslania cirkvi na tejto Zemi a v našej krajine, navrhujem KBS urobiť veľké gesto, ktorým by zmiernili dopad ekonomickej krízy na štát a občanov.

Nech sa odlúčia od štátu a nechajú sa zdaniť. Síce nik nevie, koľko majetku cirkev má, ale verím, že to odbremení štát o niekoľko desiatok miliónov Eur ročne (v roku 2005 – cez 29 mil. Eur, až po takmer 38 mil. Eur v roku 2011) vynakladaných na platy duchovných a prevádzku ústredí, ktoré majú aj tak ďalšie úplne nezdanené príjmy zo zbierok, príspevkov, milodarov a rôznych poplatkov veriacich. Nehovoriac o tom, že ich majetok je tiež nezdanený, pričom najväčším vlastníkom majetku na Slovensku je práve cirkev.

Preto verím, že naši osvietení duchovní určite nebudú namietať k tejto výzve a priložia ruku k dielu spoločne zachrániť náš zbedačený štát, a tak znížiť ťažobu, ktorá padá na chrbát ich ovečiek v podobe dane. Chcem veriť tomu, že čo kážu aj sami robia. Som kresťan a nehanbím sa zato. A vy?