Ozajstná vs. zdegenerovaná demokracia

4. januára 2012, Martin, návrhy nazory politika politika a ekonomika Požiadavky s bodmi s otazkou Spoločnosť spravodlivosť úvahy

Vychádzajúc zo samotného názvu demokracia =  vláda ľudu a nie väčšiny, by sme mali aj tak konať. Nenechať sa zmiasť preto rôznym polopravdivými výkladmi napr. že demokracia je vládou zúčastnenej väčšiny, ktorý vidíme u nás. Vidíme rozpor s našou každodennou zdegenerovanou demokraciou u nás.

 

Aby bolo vnútro tohto systému zdravé musí sa konať a prijímať aj zákony, tak aby boli zachované tieto body:

1. Rovnoprávnosť (každého občana, inštitúcie, spoločenstva v každej situácii a na každom mieste krajiny),

2. Sloboda (slova, pohybu, zhromažďovania sa, názorov pre všetkých bez rozdielu, kým subjekt neporuší zákon),

3. Vzájomnosť, súdržnosť (celá spoločnosť sa snaží dosahovať spoločný rozvoj),

4. Nezávislosť (od vonkajších vplyvov).

A nie ako to vidíme v realite.

 

Zdravý demokratický systém sa musí opierať o 3 vzájomne nezávislé piliere: súdnictvo, výkonnú moczákonodárnu moc (a nie ako je to u nás, kde sú všetky prepletené cez vládne strany).

 

Súčasne zdravý štát musí mať zdravé financie, silný priemysel a výrobu, sebestačné poľnohospodárstvo a energetiku, (čo nanešťastie v súčasnosti nie je tak).

 

Pri dodržaní týchto bodov bude štát schopný plniť svoje základné funkcie: sociálna starostlivosť (o deti, rodiny, dôchodcov a občanov celkovo), vzdelávanie, infraštruktúra (dopravné siete, informačné siete, energetické siete), zdravotníctvo, bezpečnosť (vnútorná a vonkajšia) a prirodzený správca všetkých monopolov na území.

 

Odbremeňme sa teda konečne od paradigiem, dogiem, propagánd, smerov a začnime stavať ozajstnú demokraciu. Po vyše 20 rokoch zdegenerovanej demokracie by už bolo načase, nie?