Založ si blog

. otvorený list milému priateľovi.

Už pár rokov sa snažím povzbudiť občanov, aby aktívne prispeli k pozitívnej zmene vo verejnej správe na Slovensku. Všetci vieme, že u verejných zástupcov trpí služba občanovi stále mnohými nedostatkami a ich práca často neprispieva dostatočne ku zlepšeniu životnej úrovne obyvateľov našej krajiny. Za účelom zjednotenia legitímnych občianskych krokov voči zneužívaniu moci v prospech jednotlivcov sme vytvorili pred dvoma rokmi neformálnu skupinu Občianska Iniciatíva Slovenska (ďalej OI SK).

                Našim zbrusu novým pilotným projektom je Komunálny štvorlístok (presné znenie listiny na podpis si môžete prečítať TU), ktorý čerpá námety zo zahraničných občianskych iniciatív. V jeho texte žiadame kandidátov do kumunálnych volieb, aby sa dobrovoľne zaviazali ku štyrom záväzkom nad rámec zákona a týmto krokom aj formálne prejavili nezištný záujem o službu občanovi. Cieľom projektu je poskytnúť občanom do komunálnych volieb možnosť vytvoriť si názor na kandidáta nielen na základe billboardov a médií, ale aj na základe postoja kandidáta k tejto občianskej iniciatíve. Zoznam kandidátov, ktorí sa zaviazali dodržať Komunálny štvorlístok, najdete priebežne TU.

                Proti koncentrácii moci je smerovaná prvá požiadavka odstúpenia z prípadných ďalších verejných funkcií, čo napomôže úspešným kandidátom venovať sa komunálnej funkcii naplno. Problematiku obsadzovania personálnych postov rieši druhá požiadavka; zaviesť jasné, jednoznačné a objektívne pravidlá výberových konaní bez straníckych nominácií na personálne posty a zvýšiť profesionalitu verejnej správy. Prejav nezištného záujmu verejných predstaviteľov o verejné blaho rieši tretí bod – venovanie prípadného odstupného v prospech svojho mesta/obce. Potvrdením skutočnej zodpovednosti kandidáta je záväzok obsiahnutý v poslednom bode; každý čestný kandidát dobrovoľne odstúpi zo svojej funkcie, ak prvé dva body nedodrží.

                Aby sa mohol tento jedinečný projekt úspešne dostať do každého kúta Slovenska s dostatočným predstihom do 15. novembra 2014  a nestratiť občianskeho ducha, prosíme Ťa o pomoc pri šírení tejto správy, v lepšom prípade aj o finančnú pomoc na transparentný účet (financie budú použité na propagáciu cieľa). Viac informácii o transparentnom účte môžeš nájsť TU. Daj o nej vedieť svojim známym a priateľom a staň sa súčasťou OI SK.

                Nečakajme na zázraky a na pomoc zvonka. Skúsme niečo urobiť sami. Vieme, že cesta je dlhá a namáhavá, lebo situácia, v ktorej sme sa ocitli, sa tu vytvárala desaťročia. Urobme teda po tejto ceste prvý krok. Nech sa naše deti nemusia za nás hanbiť a utekať zo Slovenska za lepšími podmienkami.

                Ďakujem, že Ti nie je jedno v akej spoločnosti žiješ!

                                                                                           Martin (D.) Fedorko

                                                                                            (Iniciátor OI SK)

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1600741x
Priemerná čítanosť článkov: 3857x

Autor blogu