Založ si blog

. škótska rozbuška.

Čo viete o Škótsku? Že je tam chladno a hmlisto, že obyvatelia chovajú ovce a chalpi tam nosia sukne? Tento romantický pohľad už dávno nie je realitou. Stačí si pozrieť plagáty informačnej kampane k referendu za Škótsku nezávislosť.

Basic facts about Scotland

Čo však osamostatnenie prinesie pre Veľkú Britániu? Čo pre EÚ? Súdiac podľa reakcií britských vládnych predstaviteľov a najvyšších členov orgánov EÚ, nič dobré. Asi aj preto sa v mainstreame o Škótskom referende za nezávislosť veľa nedozviete, pritom informačná kampaň prebieha už niekoľko mesiacov. Akoby existovalo stále nejaké to parazitovanie väčších na menších. Akoby sme si nezvykli, že na veľkosti nezáleží a že aj malé národy majú právo na suverenitu.

Ale to by sa Európa nesmela obávať zrelosti. Zrelosti malých, no rovnako dôležitých ako veľkých. Malých, ktorí už nechtúžia byť v mocenskom podmanení. Nielen bratov, ale aj veľkého brata USA používajúceho Európu ako nárazník voči ostatnému nepriateľskému svetu.

Škótsko tak môže byť príkladom nielen pre Kataláncov, Baskov, Welsanov ale aj mnoho iných, ktorí nesúhlasia so servilnosťou EÚ a vlád hazardujúcich s budúcnosťou vlastných občanov za ocenenia od veľkého zeleného brata.

Informačné embargo uvalené na Škótske referendum je dôkazom, že uvedomenie občanov je súčasnosti neželateľné.

18. septembra 2014 sa preto budú všetky otvorené oči pozerať na Škótsko.

Viac informácii nájdete na nasledujúcich linkách prirodzene v angličtine:

Škótske referendum 2014

Infografika

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, vyhlásilo Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1605752x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu