Založ si blog

Otvorená výzva vláde, parlamentu a prezidentovi SR (zaslaná).

Dnes 28.2.2014 o 15:05 som zaslal našim verejným zástupcom nasledovnú výzvu.

 

Vážení verejní zástupcovia,

 

v 1989 padol socializmus, lebo ľudia zistili, že z vnútra nie je reformovateľný, že sa nedá poľudštiť a že namiesto vlády pracujúcich sa vytvorila v spoločnosti elita, ktorá bránila akejkoľvek zmene establišmentu.

Dnes takmer 25 rokov po tom, tu máme podobný stav. Občania strácajú vieru vo verejné inštitúcie. Prejavuje sa to nízkymi účasťami na voľbách, snahou obísť prispievaniu do verejných rozpočtov, stratou životnej perspektívy mladých ľudí, ktorá ich núti odsťahovať sa za prácou mimo Slovenska, či hľadaním extrémistických spoločenských alternatív.

 

Dnes už nie je čas na výhovorky typu – za všetko môže ekonomická kríza, alebo nedostatok politickej vôle, ktoré slúžia len ako zámienka na zakrytie nemohúcnosti povedať svojej individuálnej chamtivosti dosť.

 

Preto je oprávnené od vás, ako volených zástupcov slovenských občanov žiadať podporu legitímnou a pokojnou cestou nasledujúcich požiadaviek:

 

1. Adresnosť – prostredníctvom väčšinového volebného systému umožniť občanom SR voliť konkrétnych ľudí do NR SR za okres s váhou hlasu podľa počtu voličov v okrese.

 

2. Transparentnosť – jasne zverejnené a objektívne kritériá na pozície vo verejnej správe, ako aj na výberové a obstarávacie konania a povinné zverejňovanie zmlúv aj s dodatkami na dostupných webstránkach.

 

3. Možnosť priamo sa zúčastňovať na verejnom dianí – zrušením kvóra pre platnosť referenda, zavedením povinnosti pre vládu SR riadiť sa výsledkami referenda a znížením počtu podpisov potrebných pre iniciovanie referenda na 100 000.

 

4. Rovnaké práva a povinnosti – zúžením imunity verejných zástupcov len na výroky v parlamente, zavedením hmotnej zodpovednosti za konkrétne rozhodnutia, rovnakú právnu ochranu a stimulačnú politiku pre domácich podnikateľov, ako majú zahraničné investície.

 

5. Právo zveľaďovať a chrániť spoločné hodnoty – investovaním domácich dôchodkov do investičných sieťových (komunálnych, regionálnych, národných) verejných projektov a odpojenie súkromných firiem zo spravovania verejných zdrojov.

 

Je to tak ťažké dosiahnuť? 

 

Ako môžete k tejto výzve prispieť?

Isto nebudem jediný, ktorý bude rád, ak v tomto smere sa vytvorí priestor na verejnú diskusiu, ktorú môžete vyvolať svojim konaním aj vy. Rovnako budú mnohí občania radi, ak namiesto kozmetických návrhov zákonov sa v blízkom časedostanú do NR SR aj nové zákony smerujúce k piatim horeuvedeným požiadavkám.

 

Ďakujem, že vám nie je budúcnosť Slovenska ľahostajná a že svojim pričinením pomôžete zvrátiť nepriaznivý trend, ktorý v našej spoločnosti vládne!

 

Martin (David) Fedorko

 

 

PS: Konečný termín uskutočnenia požiadaviek je 30. augusta 2014. Potom vám budú pripomenuté požiadavky pokojnou týždennou okupáciou parlamentu.

 

PS2: Ospravedlňujem sa, ak sa táto výzva nedostala k všetkým ministrom z vlády. Nevedel som nájsť priamy e-mail. Prosím ich kolegov, aby túto výzvu chýbajúcim ministrom z maillistu preposlali.  

 

===========================================================================

O odozve a priebežnom stave Vám milý čitatelia a podporovatelia budem informovať na svojich blogoch, twitteri, FB strankach a na webstránke občianskej iniciatívy TU.

 

Spolu to dokážeme!

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1600981x
Priemerná čítanosť článkov: 3858x

Autor blogu