Založ si blog

Otvorená výzva vláde a parlamentu SR – Je parlamentná demokracia v SR reformovateľná?

V 1989 padol socializmus, lebo ľudia zistili, že z vnútra nie je reformovateľný, že sa nedá poľudštiť a že namiesto vlády pracujúcich sa vytvorila v spoločnosti ista rovnejšia elita, ktorá bránila akejkoľvek zmene establišmentu.
Dnes takmer 25 rokov po tom, tu máme podobný stav. Ekonomická kríza, na ktorú sa tu vláda odvoláva, je však len zámienkou na zakrytie jej vlastnej nemohúcnosti povedať svojej sebeckej chamtivosti dosť.

 

Pritom nikto nechce veľa, ak žiada od volených zástupcov:

1. Adresnosť – skrz väčšinový volebný systém s možnosťou voliť konkrétnych ľudí do NR SR za okres s váhou hlasu podľa počtu voličov v okrese.

2. Transparentnosť – jasne zverejnené a objektívne kritériá na pozície vo verejnej správe, ako aj na výberové a obstarávacie konania a povinné zverejňovanie zmlúv aj s dodatkami na dostupných webstránkach.

3. Možnosť priamo sa zúčastňovať na verejnom dianí – zrušením kvóra pre platnosť referenda, zavedením povinnosti pre vládu riadiť sa výsledkami referenda a znížením počtu podpisov potrebných pre iniciovanie referenda na 100 000.

4. Rovnaké práva a povinnosti – zúžením imunity verejných zástupcov len na výroky v parlamente, zavedením hmotnej zodpovednosti za konktrétne rozhodnutia, rovnakú právnu ochranu a stimulačnú politiku pre domácich podnikateľov, rovnakú ako majú zahraničné investície.

5. Právo zveľaďovať a chrániť spoločné hodnoty – investovaním domácich dôchodkov do investičných sieťových (komunálnych, regionálnych, národných) verejných projektov a odpojenie súkromných firiem zo spravovania verejných zdrojov.

 

Je to tak ťažké dosiahnuť? Kto sa pridá k tejto jednoduchej výzve a pomôže ju šíriť ďalej?

Ďakujem, že Vám nie je budúcnosť Slovenska ľahostajná!

 

Z nemocnice v Prešove 25.2.2014

 

MDF

 

PS: Konečný termín 30. augusta 2014. Potom budú pripomenuté požiadavky pokojnou týždennou okupáciou parlamentu.

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45, aktualizované: 06:28

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1604121x
Priemerná čítanosť článkov: 3865x

Autor blogu