Založ si blog

5 neduhov, ktoré v nás pretvávajú z čias minulej éry

Kým oficálna zmena systému z centrálneho socialistického na trhový demokratický bol v podstate plynulý a uskutočnený takmer zo dňa na deň. Zmena myslenia je tak pomalá, že niektoré pozostatky z minulého režimu pretvávajú dodnes.

 

1. Stádovitosť

Môžeme to badať v konaní voličov, keď mnohí sa skôr pridajú k stranám, ktoré majú už garantovanú účasť v parlamente z dôvodu, aby tak neprepadol ich hlas a tak volia menšie zlo, resp. tých, ktorých by bez tejto stádovitej logiky nikdy nevolili.

Potom pre staré politické kádre ešte dodnes strašiace na najvyšších postoch v štáte a deformujúce demokraciu praktikami (korupcia, rodinkárstvo, netransparentnosť a svojvôľa), ktoré nemajú s dlhodobými systémami demokracie takmer nič spoločné, stačí pred voľbami trocha povoliť uzdu, niečo hodiť zo stola ľudu a zaktivizovať svoje strarnícke základne a majú zabezpečený status quo.

 

2. Strach zo zmeny

Keď v 89-tom ľudia v ČSSR povstali proti vlastným, bola to asi tá najväčšia vec, ktorú sme za posledné desaťročia spravili. No mnohí sú z tejto zmeny tak sklamaní, lebo sa viac vlastnými rozkradlo a nik nebol zato potrestaný, až si vypestovali prirodzene odpor voči ďalšej zmene. Tým radšej udržiavajú pri moci tých etablovaných, ktorí systém rozkradli, radšej akoby mal prísť niekto horší.

Rovnako je strach badať v istej kolegialite od politikov (nikto doteraz nebol odsúdený) cez lekárov až po administratívnych pracovníkov, ktorí sa boja ozvať v prípadoch zistenia korupcie, rodinkárstva, netransparentnosti či svojvôle vedúcich z dôvodu, že sa im to môže vypomstiť a oni si v tejto krajine už ťažko nájdu hocakú prácu.

 

3. Nesamostanosť

S týmto strachom úzko súvisí nesamostatnosť. Lebo ľudia sa často boja, že budú iní ako tí ostatní. Rôznosť sa u nás vníma ako niečo negatívne, či divné, hoci vo vyspelých krajinách sa práve na rôznosť kladie dôraz, lebo je základom inovatívnosti, nových myšlienok a nápadov prospešných pre spoločnosť.

 

4. Dogmatizmus

Sa môže zdať, že vychádza z učenia cirkvi, lebo sa to osvedčilo pri jednoduchšom ovplyvňovaní más, ale opak je pravdou. Cirkev len vycítila a tento nástroj si privlastnila vo svoj prospech. Ľudia akoby v spoločnosti, kde prevláda strach, stádovitosť a nesamostatnosť prirodzene žiadali dogmatizmus, niečo nemenné, aby si nemuseli pripustiť, že sa tak dlho mýlili. Pripomína to akcionára, ktorý v strachu z pripustenia si zlej investície a ľútosti nad množstvom vynaložených prostriedkov, času a energie, sa snaží udržať mrtvu invetíciu a vlieva do nej ešte viac prostriedkov, času a energie v nádeji, že stratí, že sa mýli.

 

5. Uzavretosť

To všetko sa nakoniec pretaví do následnej uzavretosti voči ostatným. Nenávisti voči ostatným a obviňovaní všetkých za všetko, len nie seba za nesprávnu voľbu, za strach sa ozvať, za neschopnosť byť sebou samým, za sebaľútosť priznať si, že sme sa mýlili, za uzavretosť voči iným.

 

A tieto pozostatky minulej éry deformujúce súčasnú éru. Naše myslenie a nás samých.

V psychológii sa za prvý krok k vyrovnaniu považuje veci skutočne pomenovať, aby sme si ich uvedomili.

Dokážeme to?

 

Ďakujem, že Vám nie je jedno, v akej spoločnosti žijete.

Iba spolu dokážeme napraviť, čo sme roky ticho tolerovali!

Charta občana SRaj na FB

 

Názory prezentovné v blogu sú len a len mojimi osobnými názormi a vychádzajú z osobného presvedčenia spísaného v Charte občana SR, ktoré sa nemusia/môžu zhodovať s názormi iných. Ďakujem za pochopenie.

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1601002x
Priemerná čítanosť článkov: 3858x

Autor blogu