Založ si blog

Otvorený list lekárom. Alebo zaslúžia si lekári vyššie platy?

Jedno je pravda. Na Slovensku je platovo poddimenzovaná takmer každá sféra. Všeobecne sa v našej spoločnosti vie, že naše platy stále pokrivkávajú za tými „Západnými“ niekoľko-násobne.

Dávno už neplatí to povestné klišé, že platy sú odrazom produktivity práce. Stačí porovnať Rakúsko, Fínsko a Slovensko a zistíme, že kým u nás v priemere využijeme hodinu v práci na 73%, v Rakúsku na 115% a vo Fínsku na 105%, na druhej strane priemerný pracujúci dostane u nás na hodinu 3,93 Eur, v Rakúsku 12,96 Eur (4x viac) a vo Fínsku 15,96 Eur (5x viac). Zdroj: Eurostat

Oficiálne platy lekárov sa od toho dajú podobne odvodiť, lebo tu platí podobná úmera. Proste sme na jednej lodi.

Problém však nastáva, keď si uvedomíme, že lekári žiadajú niečo viac. Viac ako ostaní vo svojej brandži, v spoločnosti, no na druhej strane nič naviac neponúkajú. Alebo?

Ak chcú lekári obhájiť vyššie mzdy v očiach verejnosti v období, keď väčšina platí stále viac a nič z toho nemá, mali by si stanoviť vyšší štandard, začať slúžiť pacientovi a prestať kolaborovať s poisťovňami, či farmaceutickými firmami, lebo pacient je ich zákazník a oni (posiťovne a farmaceutické firmy) sú len sprostredkovatelia.

Páni lekári, veľmi rád by som bol za zvýšenie vašich miezd, ak by som cítil, že za vaše služby som už dávno nezaplatil.trust-me-im-a-doctor

Ak by som nemusel čakať hodiny, lebo si neviete spraviť poradovník.

Ak by som nebol presvedčený, že si robíte svoju prácu na 100% a nerobíte si pri nej ďalšie súkromné fušky.

Ak by ste sa správali k ľuďom s úctou a ako k zákazníkom a nie ako ku otravným muchám či chudákom.

Každý rozumný vie, že nikto nie je dokonalý a vie pochopiť chybu. Preto by nikto nemal zatlkať pravdu kolegiálnosťou alebo držať druhého ako rukojemníka zato, aby sa mal lepšie.

Lebo v čom ste potom rozdielni od politikov?

Viem, že nie všetci ste takí, páni lekári, a cením si tých, ktorí pracujete poctivo. Tých z Vás, ktorým nestúpla sláva do hlavy a aj napriek finančným lákadlám nehazardujú s pacientovým životom a nemrhajú jeho časom.

Preto ak mám odpovedať na otázku z úvodu za seba, vravím, áno, ale len pre tých, ktorí si to svojou prácou a správaním zaslúžia!

Lebo nie diplom či pracovná pozícia z nás robí lepších ako sú tí druhí. Rozdiel je v správaní a skutkoch. Nekolaborujte s finančnými elitami, ale s ľuďmi.

 

Ďakujem, že Vám nie je jedno, v akej spoločnosti žijete.

Iba spolu dokážeme napraviť, čo sme roky ticho tolerovali!

Charta občana SRaj na FB

 

Názory prezentovné v blogu sú len a len mojimi osobnými názormi a vychádzajú z osobného presvedčenia spísaného v Charte občana SR, ktoré sa nemusia/môžu zhodovať s názormi iných. Ďakujem za pochopenie.

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1600736x
Priemerná čítanosť článkov: 3857x

Autor blogu