Založ si blog

Občan Mak: List vláde I.

Milá vláda,

úvodom listu musím povedať, že mi je jedno či ste bieli, modrí, červení, zelení, fialoví či čierni. Proste nepíšem tento list z opozičného tábora. Píšem Vám však preto, že mi nie je jedno, čo sa deje v mojej krajine.

Chcem sa vrátiť domov k rodine, k priateľom a známym a chcem, aby sa aj oni mohli vrátiť z cudziny, alebo hlavného mesta, kde odišli za prácou. Isto poznáte ten pocit, keď ste prisťahovalcom buď v cudzom štáte, alebo v cudzom meste a domáci sa na Vás pozerajú a správajú k Vám ako k zlodejovi ich práce. Ak nie, skúste si to aspoň na rok. Tisíce Slovákov to už dávno okúsilo na vlastnej koži, možno by to prospelo obom stranám k vzájovnému pochopeniu.

Myslím si, že nežiadam veľa, keď poviem, že chcem len slušnú a poctivo ohodnotenú prácu. Dokonca by som si ju vedel aj vytvoriť, ale potrebujem Vašu pomoc pri zabezpečení istoty. Istoty, že ma na úrade nebonzne spojka novodobým poradenským výpalníckym firmám a spolupracujúcim kontrolám. Že nikto nebude mať výhodu preto, že má kamaráta tam, alebo inam na úrade.

Isto nežiadam viac ako dávam tomuto štátu, keď žiadam zdravotnú starostlivosť aspoň na základné služby bez ďalších doplatkov… keď chcem cesty, na ktorých sa mi nezničí auto, na ktoré som roky sporil, alebo budem roky splácať pôžičku… keď chcem, aby sa môj kraj nevyľudňoval o šikovných a koncentroval rodinné alebo stranícke klany… keď žiadam, aby moja rodina sa nemusela báť o svoju budúcnosť… že moje deti nebudú lacnou pracovnou otrockou silou pre medzinárodné korporácie alebo nástrojmi cudzích záujmov…

Aby som to zhrnul. Chcem len garanciu bezpečia pred vnútornými ako aj vonkajšími parazitmi priživujúcich sa na poctivo pracujúcich, na poctivo žijúcich… chcem len garanciu spravodlivých pre každého rovnako platiacich pravidiel, povinností a trestov.

Nemusíte však preto kvôli tomu všetko spisovať do zákonov, nariadení, ani to verejne deklarovať. Mne bude postačovať, keď tak budete konať a budete tak príkladom pre ostatných. Lebo ja ako aj tisíce ďalších to pocítime a budeme cítiť dlhšie ako jednorázové vianočné príspevky, predvolebnú kapustnicu, či plat plynúci z teplého miestečka v štátnej správe.

Viem sa o seba postarať, ostatne to už takmer desať rokov robím. Prosím, nepodceňujte mňa ani mojich rovesníkov, lebo hoci niektorým z nás zachutili moc a peniaze z istých praktík, pre pár čiernych oviec, nemusí byť celé stádo zatratené.

Viem, že len spoločne dokážeme zmeniť našu krajinu na lepšie miesto pre život. Ktovie, možno som len jedným z mnoha, ale keďže som občan tejto krajiny mám potrebu Vám takto sem tam napísať, aby nezabudli, že žijem.

 

S pozdravom

 

Občan Mak

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00, aktualizované: 08:13

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1605610x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu