Založ si blog

Tri paradoxy RKC alebo Cirkvi už ani cent navyše, veď platím dane!

RKC (Rímskokatolícka cirkev) sa odjakživa pasovala do role ochrancu spravodlivých a utláčaných. No nikdy sa nepostavila na odpor voči zneužívaniu moci verejnými predstaviteľmi, ba práve naopak stále bola jedna ruka s hocakým vedením po stáročia, či už oficiálne alebo neoficiálne.

(Roman-catholic Church (RCC) set itself to the position of defender of rightful and suppressed ones. But RCC never stood up against the misuse of the power by public representatives, actually made just opposite and were hand in hand with them during the centuries officially or unofficially.)

 

Veď niet sa čo čudovať, keď počas stredoveku dostávala štedré dary od panovníkov a tak nahonobila obrovské hmotné bohatstvo, v novoveku si udržiavala privilegované vzťahy s predstaviteľmi štátov, trocha sa jej zhoršilo postavenie za čias socializmu, ktorý ju síce platil, ale už jej nedal takú moc vplývať na smerovanie štátu a to sa mu stalo osudným, no od 89 má RKC opäť dominantné postavenie a vplyv na dianie v spoločnosti a tým pádom aj v štáte.

(No wonder, during the middle age RCC got generous gifts from monarch and by that RCC acquired huge material fortune, in modern age RCC kept holding its privileged relations with public representatives, during socialism era there was bit worsened times although RCC was paid by government, but had not so strong influence in state policy what RCC revenged to socialists, but from 89 on RCC has again dominant status and influence in society and by that in whole state.)

 

Približne 30 miliónov Eur ročne, ktoré štát dáva na platy duchovných a vatikánska zmluva dávajú RKC neprimerané postavenie v hocktorej občianskej spoločnosti.

(Around 30 milion Euros RCC receives from state budget every year and implementation of vatican treaty give to RCC inadequate status in any kind citizen society.)

 

Ak je podľa RKC, ktorá predstavuje dominantnú cirkev na Slovensku všetko v štáte s kostolným poriadkom a nie je potrebné ani trocha skritizovať vrchnosť, tak ako dokáže kritizovať ľudí, nemala by suplovať do verejných služieb ako cirkevné školy, centrá pre slobodné matky, bezdomovcov, či opustené deti a podobne.

(If is everything fine in our society in our state by RCC and there is no need to criticize representatives like regular people are criticized then RCC should not substitute government in providing public services like church schools, centers for single mothers, homeless people or orphans and so on.)

 

Schizofrénia RKC spočíva v troch základných paradoxoch.

1. Napriek drvivej väčšine prijímov plynúcich od ľudí, ľudí kritizujú, ale vrchnosť v štáte nie, pritom pochybenia vrchnosti suplujú svojimi službami za príspevky od veriacich.

2. Hlása skromnosť a príkladnosť v chovaní, ale sami predstavitelia cirkvi konajú pravý opak.

3. Hlása, že nemá čo skrývať, ale napriek tomu ostáva mnoho otázok spojených s jej finančnými tokmi a vlastníctvom majetku nezodpovedaných.

(Schizophrenia of RCC lies in three basic paradoxes.

1. In spite of most of RCC income flows from regular people, the people who are criticized, but the representatives are not and their errors are substituted by services provided by RCC funded by contribution from believers.

2. RCC claims modesty, humility and exemplar behavior to people, but its own representatives do act right the opposite.

3. RCC claims there is nothing to hide, but despite of that RCC keeps avoiding to answer to questions regarding its financial flows and ownership of properties and other values.)

 

Dámy a páni, veriaci aj neveriaci. nezdá sa Vám podivné žiadať dodržiavanie prikázaní, ak ich ani vlastní nedodržiavajú?

Človek by sa nemal báť, že bude zatratení preto, že nedal RKC milodar, ani preto, že nebol na omši, ale preto, že nemiloval blížneho svojho ako seba samého. Že nešíril pravdu a že zneužil svoje postavenie.

(Laddies and gentlemen, believers and misbelievers isn´t here something strange when RCC request to follow commandments that are not followed by its own representatives? Man should not fear of perdition because he/she doesn´t give thank offering or because of not participating on the mass, but because of not loving your neighbor as you love yourself. Because you are not spreading truth and because you misused your status.)

 

Alebo sa za posledných 2000 rokov až toľko zmenilo v RKC?

(Or there has been a great change in RCC during 2000 years?)

 

Oddnes ani cent nedám na milodar, veď ich platím cez dane.

(From no on I won´t give no cent on thank offering, I pay it through taxes.)

 

Ďakujem, že Vám nie je jedno, v akej spoločnosti žijete.

(Thank you that you care in what kind of society you live.)

Iba spolu dokážeme napraviť, čo sme roky ticho tolerovali!

(Only all together we can fix what we have quietly tolerated many years!)

Ď A K U J E M !

(THANK YOU!)

Charta občana SR (Declaration of citizen of SRaj na (also on) FB

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1604559x
Priemerná čítanosť článkov: 3866x

Autor blogu