Založ si blog

Riziká anonymného protestu 9/11/2013

Pred dvoma dňami sa začal šíriť internetom výzva na protest proti súčasnému politickému zriadeniu v SR požadujúc prebudovanie politického systému podľa švajčiarskeho modelu, úpravu sociálneho systému po vzore Švédska a uskutočnenie peňažnej reformy.

Za dva dni bolo pozvaných vyše 4200 ľudí na FB, 175 nahlásilo svoju účasť, 145 sa možno zúčastní a článok, ktorý tento event propaguje, získal vyše 840 lajkov.

Vidieť, že stále existuje istá reakčná sila, ktorá drieme v ľuďoch a čaká na uvoľnenie. Otázka je či táto sila bude správne nasmerovaná a nevyprchá ako tá pri protestoch Gorila.

Potenciálne problémy, ktoré môžu túto akciu hocako dobre mienenú zmariť sa začali objavovať hneď na druhý deň, keď sa ľudia začali zaujímať, kto tento protest organizuje. Odpovede prichádzali od skupiny na FB zvanej Alternatívna cesta, ktorí hája svoju anonymitu strachom z šikanovania a sankcií so strany štátnych orgánov.

Okrem tohto bodu, ktorý dosť diskredituje celú akciu je tu však aj ďalší problém.

Čo sa stane potom, ako poslancov v parlamente dav uväzní? Budú sa požadovať iba tieto tri požiadavky? Sú tieto tri požiadavky dostatočne konkrétne a riešia ozaj problém celého chorého systému na Slovensku?

Kto bude vykonávať tieto body a kto zabezpečí, že sa protest nezvrhne a nestane sa, že nejaká malá skupinka si neuzurpuje moc?

Žiaľ musím konštatovať, že pri tomto proteste aj napriek tomu, že sám si želám, aby sa tento systém zmenil, je priveľa otáznikov. Priveľa neznámych a priveľa nedôvery.

A tak sa pokojne môže stať, že namiesto terajších bábok sa do čela dostanú ďalšie.

Rovnako ako vojnou sa nedá šíriť mier, tak sa nedá anonymitou šíriť transparentnosť a poriadok. Všetko tak nevyhnutné podmienky pre pozdvihnutie života pre občanov Slovenska.

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1604431x
Priemerná čítanosť článkov: 3866x

Autor blogu