Založ si blog

Do akej miery sa dá veriť správam v médiách?

Vo vyspelých demokraciách ich nazývajú siedmou veľmocou, niekedy aj strážcami demokracie, ale je tomu tak aj u nás v našej milovanej krajine?

Keď si človek prezrie správy v najčítanejších novinách Nový čas, Sme, Pravda, Korzár, Hospodárske noviny, My, Plus jeden deň prípadne týždenníky ako Týždeň, Plus 7 dní, Trend zaoberajúce sa celospoločenským dianím, môže naraziť na články o „celebritách“, o zahraničnom dianí, o športe, o domácom dianí, kde sa dajú nájsť články od kúpených propagačných až po kritické od zanietených istou ideológiou ovplyvnených novinárov, ktorých spája jedno. Závislosť od kapitálu, od mecenáša.

Pritom základným predpokladom nestrannosti a nezávislosti je práve nezávislosť od ideológie a hlavne kapitálu.

Môžu byť však v dnešnej dobe, kedy každé noviny zápasia o pokrytie nákladov na svoju prevádzku, noviny a ich zamestnanci nezávislí, siedmou veľmocou a strážcami demokracie?

Keď čítam slovenskú tlač často pochybujem. Viem, že nie som jediný. Ale aká je cesta z tejto totálnej závislosti demokracie na kapitále?

Existuje systém, kde kapitál nemá taký deformačný vplyv na demokraciu? Na výber figúrok do najvyšších štruktúr krajiny?

Je to niečo ako v prípade matematickej limity. Rovnako ako v jej prípade aj v demokracii sa k jej ideálom môžeme aspoň priblížiť, hoci nie dosiahnuť.

Napriek tomu by to nemalo nikoho odrádzať od snahy dosiahnuť maximálne priblíženie ideálneho stavu.

Ani aktivistov, ani občanov a ani siedmu veľmoc novinárov.

Dokážete sa páni novinarí zamerať nielen na kauzy a hodnotiť, čo je správne, ale aj zamýšľať nad tým, kde je pravda, kde je demokracia?

Lebo ako povedal v rozhovore pre denník Sme jeho bývalý šéfredaktor M. M. Šimečka v článku Sme nehľadá pravdu: „Mám pocit, že SME pravdu pozná a písaním ju len potvrdzuje. Druhým kritickým postrehom je, že noviny nevypovedajú dostatočne o krajine. Ako keby písali pre politikov a nie pre čitateľov.“

Ako všade aj tu platí nie všetci novinári sú na jednej lodi a nájdu sa aj výnimky. Takýmto skladám poklonu a verím, že nakoniec sa tiež dostanú do popredia a vytlačia tých robiacich iba hanbu novinárskej brandži.

 

Ďakujem, že Vám nie je jedno, v akej spoločnosti žijete.

Iba spolu dokážeme napraviť, čo sme 23 rokov ticho tolerovali!

 

Občianske požiadavky za demokratickejšiu spoločnosť môžete nájsť na Charte OI SK, ktorú tiež môžete podporiť na FB TU.

Tag:

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1604568x
Priemerná čítanosť článkov: 3866x

Autor blogu