Založ si blog

Dokážeme rozpredanú slovenskú ekonomiku znova postaviť na nohy, aby z toho mali aj občania úžitok?

Po vyše dvadsiatich rokoch pozorovania a pociťovania rôznych experimentov na slovenskej ekonomike a jej účastníkoch, sa dá povedať, že najškodlivejšie príčiny zlého stavu SR sú:

1. korupcia, nomenklatúra a rodinkárstvo v štátnej a verejnej správe.

2. nedostatok kapitálu v ekonomike.

3. spravodlivosť platiaca selektívne (inak pre veľké ryby a inak pre menšie).

4. nekoncepčnosť vládnych politík, neodbornosť nominantov a absencia oddanosti verejnému záujmu verejných a štátnych byrokratov.

5. vysoké dane a odvody neefektívne vynakladané na verejné služby.

 

Ich pôvod sa odvodzuje od:

1. absencie osobnej zodpovednosti nominantov politických strán, absencia verejnej kontroly a rozhodovanie za zatvorenými dverami.

2. absencia zábran pri odleve kapitálu z ekonomiky, zrušenie vlastnej meny a chýbajúci prvok ponuky priťahujúci a udržujúci zahraničný kapitál v ekonomike.

3. zákony v okliešťujúce práva občanov garantované ústavou, možnosť ovplyvniť subjektívne rozhodnúť sudcovi o veci a bez postihu, sudcovská kolegialita.

4. vymieňanie vlád spôsobujúce výmenu kľúčových postov v štátnej a verejnej správe a chýbajúca koncepcia rozvoja SR presahujúcu vládne obdobie akceptovaná celým politickým spektrom pre záujem republiky resp. občana.

5. stranícke delenie a rozdeľovanie štátnych a verejných financií pre svojich sponzorov, spriaznené firmy, známych a straníckych príslušníkov.

 

Riešenia na zamedzenie neduhov môžu byť nasledovné:

1. Zavedenie princípu, čo je verejné nie je tajné. Zavedenie transparentných verejnosťou kontrolovateľných výberových procesov. Zavedenie jasných minimálnych požiadaviek, na každé miesto v štátnej a verejnej správe a samospráv. Zavedenie manažérskych zmlúv. Zavedenie zásady: jeden človek, jeden verejný mandát, jeden plat.

2. Postupné prebratie všetkých strategických prírodných zdrojov a sietí do vlastníctva štátu = verejnosti. Zavedenie duálnej vonku nekonvertibilnej a bezúročnej meny. Zavedenie dane na finančné transakcie mimo štátu a stanovenie zákonov pre regulovanie finančných trhov.

3. Zlepšenie vymožiteľnosti práva prostredníctvom stanovenia presných časových harmonogramov a max. časovej dĺžky a výšky peňažných výdavkov na súdne konanie. Zavedenie preukazovania nadobudnutého majetku u verejných a štátnych zamestnancov. Voľby najvyšších sudcov. Nová občianska ústava s jasnými princípmi, s ktorými budú zákony musieť byť v zhode. Zrušenie definitívy štátnych a verejných činiteľov.

4. Zavedenie jasných minimálnych požiadaviek, na každé miesto v štátnej a verejnej správe a samospráve a zredukovať nominačné posty iba na poradcov a asistentov zvolených zástupcov. Zavedenie mechanizmov vzájomnej kontroly výkonnej, zákonodarnej a súdnej moci a zachovanie určitej miery nezávislosti navzájom. Pravidelné zúčtovanie vlád.

5. Zavedenie princípu, čo je verejné nie je tajné. Zavedenie transparentných verejnosťou kontrolovateľných výberových procesov. Zavedenie mechanizmov sledujúcich efektivitu práce v štátnej a verejnej sfére a pravidelné zisťovanie spätnej väzby občanov. Zavedenie manažérskych zmlúv.

 

Viac o požiadavkách môžete nájsť na Charte OI SK TU, ktorú tiež môžete podporiť na FB TU.

 

Ďakujem, že Vám nie je jedno, v akej spoločnosti žijete.

Iba spolu dokážeme napraviť, čo sme 23 rokov ticho tolerovali!

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1600791x
Priemerná čítanosť článkov: 3857x

Autor blogu