Založ si blog

Čo bráni politikom robiť spravodlivé a správne rozhodnutia pre občanov

Už v roku 1789, keď vypukla francúzska revolúcia sa svetom začala šíriť myšlienka rovnosti, bratstva a slobody. Mladá Únia amerických štátov na rovnakej myšlienke založila základ svojej ústavy už v roku 1787. Nasledovalo obdobie osvietenstva, ktoré šírilo túto ideu ďalej a dnes pokladáme myšlienku rovnosti (príležitostí, práv, slobôd), bratstva (harmonizácia, spájanie) a slobody (jednotlivca, národov spod totalít) a pridávam spravodlivosti za úplne prirodzenú.

Aká je však realita v našej spoločnosti. V samozvanej parlamentnej demokracii. Ozaj sa u nás tieto myšlienky aj uskutočňujú, alebo sa počas storočí tak zdeformovali, že platia iba pre vyvolených? Že sa používajú iba pri argumentácií v polopravdách chrliacich sa z úst politikov cez všetky médiá, len aby sa myslenie voliča spracovalo pre jednoduché potvrdenie ich statusu dočasných vládcov a nie zástupcov zodpovedajúcich sa za svoje rozhodnutia v mene občanov?

Osobne si myslím, že v tejto republike je práve absencia samostatného kritického myslenia a skutočné zavádzanie idey rovnosti, bratstva, slobody a spravodlivosti do praxe v politickej sfére dôvodom zaostalosti za západom.

Pritom dôvod politikov deformovať zákony a teda celkový systém v tejto krajine je tak prostý.

Lebo môžu. Lebo s nimi v tom svojom marazme súhlasíme a oni si to nechávajú každé štyri roky potvrdiť.

Kým sa nenaučíme spoločne zodpovedne a nekorupčne konať a zmýšľať, nikdy sa zmena bez nás neuskutoční.

Tak ako sa píše v slogane jedného z prezidentských kandidátov „Jeden človek nič nezmení, ale milión áno.“

Pritom sa stačí niekedy celkom jednoducho zamyslieť a použiť svoj vlastný neskorumpovaný úsudok a opýtať sa seba ako by som postupoval, ak by som chcel dosiahnuť rovnosť, bratstvo, slobodu a spravodlivosť v štátnom zriadení pre všetkých občanov.

V projekte Občianska iniciatíva SK je zozbieraných niekoľko návrhov, ktoré sa práve zo zištných dôvodov politikov pijavicovského typu nikdy neuskutočnia bez rozdielu, či je to pravica, ľavica, stred, liberál alebo národniar. Existujú desiatky podobných iniciatív, ktoré sa rýchlo pretransformujú do občianskych združení, či neziskových organizácií alebo rovno politických strán a začnú vyberať členské a uchádzať sa o verejné prostriedky skôr ako niečo spravia nezištne. U mňa osobne hneď strácajú istú dôveryhodnosť pre ich dychtivosť po financiách či moci.

Pritom koľko vecí sa dá uskutočniť iba na základe slobodnej nezištnosti, keď zapálený aktivista investuje do projektu svoj čas, svoje myšlienky, svoju ochotu prispieť ako sám dokáže a môže pre myšlienku, v ktorú verí.

Kto neverí slovu, spisuje zmluvy. Kto nedokáže veriť nezištne v myšlienku pre uskutočnenie myšlienky pre všetkých, zapisuje si, čo do myšlienky investoval, aby sa mu to investované minimálne vrátilo. To však nie je nič výnimočné. A práve výnimočné myšlienky formujú svet.

Ako sa vraví, kto nemá, čo skrývať, nič tajiť nemusí. Všetko o nás nájdete pod textom. Nedostatok informácií o svojich politikoch však nenahradí nič. Ani slepá viera v istejšie zajtrajšky, či v zahraničné investície alebo v konzervatívnej viere svätuškárov či liberálnej voľnosti.

A aby som nezabudol odpovedať na otázku v nadpise. Čo bráni politikom robiť spravodlivé a správne rozhodnutia pre občanov?

Ich neschopnosť myslieť neskorumpovane, nezištne, ich prevrátené priority a názory (osobné pred spoločnými), ich minulosť a prostredie, z ktorého vzišli.

Či musíme čakať, kým sa takí narodia? Nie sú už dávno medzi nami, len tento stranícky systém ich potlačuje, lebo iné poslušné ovečky sa preferujú? Či musíme čakať na externé zmeny, aby sme sa k nim pridali? Sme schopní to spraviť ako prví, alebo…?

Viac o projekte môžete nájsť TU a tiež sa môžete pridať TU.

Alebo ak sa Vám tieto články páčia, alebo Vás niečim zaujali, môžete viac nájsť na Twitteri pod menom – martin david fedorko.

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1605600x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu