Založ si blog

Slovensko nie je len modré alebo červené. Čas na biele = občianske

Neviem ako vy, ale mňa osobne unavujú na Slovensku nasledujúce veci.

Dookola tie isté politické mainstreamové PR debaty vedúce iba k haneniu jednej (pravice – modráci) či druhej (ľavice – červení) strany nevedúce ani k vyvodeniu osobnej zodpovednosti pred zákonom (odsúdeniu, či odstúpeniu) ani k riešeniu situácie či náprave.

Obyčajne to končí pri ostrých slovách a konštatovaní, že všetko je v súlade so zákonom a že pred súdom niet začo a na základe niečoho niekoho obviniť.

Druhá vec je neustále deformovanie trhu šokovými terapiami (privatizácia všetkého štátneho bez reformy štátneho aparátu, lebo problém nebol len v tom, že to bolo v štátnom vlastníctve, ale najmä v tom, že stranícky nominanti neboli kontrolovaní a všetko sa robilo a stále robí za zatvorenými dverami alebo tajne. Napr. tajné hlasovania poslancov, prečo? Aký má zmysel tajná voľba? Lepšie sa kryje kupčenie s hlasmi? Neobmedzenou otvorenosťou ekonomiky a tým absolútnou závislosťou a bezbrannosťou voči neduhom bezcitného globálneho kapitalizmu, ktorý si v podstate želá len malá časť obyvateľstva).. A následné nápravy pokazeného a plátanie záplat znova a znova po každom volebnom období. To všetko podčiarknuté absenciou konzistenetnej zodpovednej a apolitickej vízie o smerovaní a postavení krajiny vo svete.

Nemenej unavujúce je skrytá propaganda v médiách, manipulovanie a modelovanie verejnej mienky. Považujúc verejnú mienku iba ako prostriedok na potvrdenie legitimity moci, nie ako prirodzený pôvod moci. Preto sa stáva, že najprv sa politici rozhodnú, že niečo sa stane, napr. rozpad ČSFR a stane sa to bez referenda, alebo že sa vstúpi do NATO, EÚ a EMÚ a spraví sa obrovská kampaň, aký je vstup do týchto organizácií prospešný a zabráni sa verejnej diskusii o pre a proti. Pritom prirodzený proces v zastupiteľskej demokracii je opýtať sa ľudí na názor, rozpútať debatu a až následne to spolitizovať a predať do rúk zástupcom ľudu politikom, aby vykonali vôľu ľudu.

Okrem týchto troch vecí chýba v našej parlamentnej demokracii občianska kontrola a dôsledná nezávislosť zložiek moci. Hoci už vyše 200 rokov je známe, že tri zložky moci (zákonodárna = parlament, výkonná = vláda, súdna = súdy) by sa mali navzájom kontrolovať a byť, čo najviac nezávislé, u nás je všetko prepojené a navzájom závislé. Vláda má väčšinu v parlamente a tak môže prijímať zákony, ktoré sama chce vykonávať a do súdnej moci sa dostávajú nejakým zvláštnym spôsobom ľudia so silným straníckym napojením a znova sú tak ovplyvňovaní vládou. Nehovoriac, že občan nemá veľa prostriedkov (petície a referendá nemajú záväzný charakter a sú veľmi nešťastne nastavené, ako v prípade neplatného referenda, keď sa občania vyjadrili odmietavo voči privatizácií strategických podnikov. Osobne som toho názoru, že referendum má mať rovnaké kritéria platnosti ako parlamentné voľby a tie nemajú povinnú hranicu účasti, aby boli platné.) občania nemajú ako vyjadriť svoju nevôľu so smerovaním krajiny po voľbách a tak nedokážu zastaviť žiadne konanie vlády proti smerujúce proti ich vôli.

Táto hra na demokraciu je smiešna a nanajvýš dehonestujúca systém, za ktorý sa vydáva a tak dávajúca možnosť rôznym extrémnym skupinám (hlavne teraz v kríze) ponúkať alternatívy občanom, ktoré sa neosvedčili a ukázali ako utopistické (komunizmus, rasový extrémizmus hraničiaci s fašizmom a iné…).

Pritom si stačí uvedomiť pár základných vecí, alebo si spomenúť na požiadavky z Novembra 89, prípadne na reformátorské princípy pražskej jari.

PROGRAMOVÉ VYHLÁSENIE

občianskej iniciatívy VEREJNOSŤ PROTI NÁSILIU a KOORDINAČNÉHO VÝBORU SLOVENSKÝCH VYSOKOŠKOLÁKOV

November 1989

Žiadame vytvoriť zo Slovenskej národnej rady skutočný parlament slovenského národa, v ktorom budú mať zastúpenie všetky zložky našej spoločnosti. (Sú v NRSR zastúpené ozaj všetky zložky spoločnosti?)

Žiadame zaručiť úplnú slobodu tlače. Novinári, zvoľte si už dnes také vedenie redakcií, ktoré túto slobodu zaručia. (Exituje tu sloboda tlače? Ak áno v akej podobe, keď napr. na sme.sk dokážu pre iný ako pravicový názor človeka zrušiť? Ak otázky, ktoré formulujú moderátori politikom sú nanajvýš mierne, alebo nahrávkami na smeč (PR články a rozhovory)?)

Žiadame zaručiť slobodu podnikania, zhromažďovania, spolčovania, pohybu, svedomia a ďalšie občianske práva a slobody. (Je tu sloboda podnikania, keď existujú mnohé zbytočné administratívne zábrany a deformácie trhu v podobe stimulov pre investorov atď.?)

Žiadame zrušiť vedúcu úlohu KSČ zakotvenú v ústave a v tomto zmysle zmeniť ústavu. (Splnená.)

Žiadame odideologizovať školstvo a kultúru a oddeliť kultúru od štátneho riadenia. (Je školstvo ozaj odideologizované, alebo sa zamenila len ideológia? Je kultúra oddelená od štátneho straníckeho riadenia?)

Žiadame zaručiť nestrannosť súdov a prokuratúry a vytvoriť skutočný právny štát. (Sú súdy a prokuratúra nestranné?)

Žiadame dôslednú odluku cirkvi od štátu. (Neprehĺbila sa spätosť cirkvi a neposilnil sa jej vplyv na riadenie štátu?)

Žiadame slobodné odborové hnutie a nezávislé študentské organizácie. (Sú odborové hnutia nezávislé? Hlavne ich vrcholoví predáci? Sú študentské organizácie nezávislé alebo nestranné?)

Žiadame zrovnoprávniť všetky formy vlastníctva. (Sú zrovnoprávnené skutočne všetky formy vlastníctva, alebo majú kapitálovo náročnejšie väčšie výhody? Prečo?)

Žiadame dôsledne demokratickú federáciu Čechov a Slovákov a zákonné upravenie práv a postavenia národností na princípe plnej a faktickej rovnoprávnosti. (Vykonalo sa to tak ako sa žiadalo?)

Žiadame reálne zaručiť právo na zdravé životné prostredie. (Vykonáva sa reálne právo na zdravé životné prostredie?)

Žiadame zaručiť rovnakú šancu pre všetkých pri voľbe povolania a naplnení životnej dráhy. (Majú rovnakú šancu všetci pri voľbe povolania a naplnení životnej dráhy? Či existujú rozdiely spôsobené lokalitou pôvodu, národnosťou, rasou, náboženským vyznaním, straníckou príslušnosťou, alebo sociálnym postavení rodičov či na základe príbuzenských kontaktov? Sú tieto rozdiely objektívne, alebo umelo vytvorené?)

(zdroj: http://www.memorykontrol.org/programove-vyhlasenie-vpn-1989 )

 

Čo z toho sa splnilo podľa vás? Dá sa v proporčnom volebnom systéme s jedným odvodom oslabiť moc oligarchických strán, ktoré sú pôvodom pretrvávajúcej hry na demokraciu?

Máte rovnaký názor ako mainstream? Nevadí. Na Slovensku je mnoho ovcí a kolesíkov, ktorí sa chcú mať dobre na úkor iných. Ale je aj iná cesta. Nemusíte vypínať mozog a držať sa goríl. Niekedy stačí začať používať aj ten svoj a svet hneď získa bielu = reálnu farbu :)

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1600762x
Priemerná čítanosť článkov: 3857x

Autor blogu