Založ si blog

Keď nemám, čo tajiť, nemám, čo skrývať. (venované verejným činiteľom)

Táto veta Dušana Jarjabka vystihujúca základ transparentnosti mi rezonuje v hlave doteraz.

Trocha zafantazírujem. Skúsme si predstaviť, ak by sa táto veta zakonponovala do ústavy SR aspoň pre verejný sektor. Čo by to znamenalo?

 

Predpokladám, že:

– verejní činitelia by museli predkladať podrobné vlastníctvo majetku, čo by následne zabraňovalo korupcii,

– kupčenie s hlasmi poslancov by bolo minulosťou, lebo tajné voľby by neexistovali,

– verejné obstarávania by boli efektívnejšie, ich podmienky jasné a ponuky transparentné od známych úspešných vlastníkov firiem,

– strany by stratili štatút s.r.očky, kde sa zodpovednosť za chybné rozhodnutia nejako stratí, ale bolo by možné brať konkrétnu osobu na zodpovednosť.

 

A to je predsa to, čo nás trápi v tomto štáte, či nie? Menšia korupcia, nemšie náklady na verejnú správu, nižšie dane, vyššia domáca spotreba, úspory a investície a následne silnejšie hospodárstvo.

Kým si nenalejú čistého vína verejní činitelia (najmä politici) a nezačnú od seba, darmo budú robiť kozmetické zákony slúžiace na odchyt malých rýb a s veľkými kaprami budú robiť biznis. Či zabudli komu sa zodpovedajú?

 

Čoho sa bojíte verejní činitelia, ak máte čisté svedomie? Ak ste svoj majetok nadobudli poctivo?

Prečo poslanci volíte tajne? Čoho sa bojíte? Či neviete zdôvodniť svoje rozhodnutie? Dokážete voliť podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia nezávisle? Prečo počúvate diktát strany?

Prečo sa bojíte zverejniť jasné podmienky súťaže a verejné ponuky na nahliadnutie pre občanov ešte pred ich podpisom? Prečo starostovia, primátori a ostatní verejní šafárnici skrývate takéto zákazky za nefukčné stránky, nefrekventované vývesky a na veľmi krátku dobu?

Prečo strany nezverejníte všetky svoje príjmy a nevymenujete vašich sponzorov? Čoho sa bojíte, ak máte všetko v poriadku?

 

Ľudí nezaujímajú vaše pseudodôvody prečo sa to nedá a že to zákon neustanovuje. Lebo kto nemá, čo tajiť, nemá, čo skrývať a preto môže ísť aj nad rámec zákona.

Hoci všetko toto sú iba nepriame dôkazy, že verejní činitelia majúci slúžiť občanom, občanom taja, čo sa deje s verejným majetkom a rovnako taja aj svoje vlastné pozadie ovplyvňujúce ich rozhodnutia, verím, že sa to zmení k lepšiemu.

Buď akciou zhora, alebo zdola. Za súčasný stav si môžeme sami, lebo sme svojou nečinnosťou dali šancu zlu sa rozšíriť do ozrutných rozmerov, kde ani totalita nesiahala.

 

Všetkým protikorupčne naladeným nielen slovom ale aj skutkom príjemný deň :)

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1600775x
Priemerná čítanosť článkov: 3857x

Autor blogu