Založ si blog

Máme na Slovensku pozitívne vzory – hrdinov?

Od včera sa svetom šíri správa o vražde spáchanej juhoafrickým (para)olympískym bežcom dovtedajším hrdinom Oscarom Pistoriusom na jeho priateľke, čo zarazilo množstvo ľudí na celom svete, pretože tento bežec bol pre mnohých vzorom ako sa napriek mnohým problémom, dá dostať na vrchol a niečo dosiahnuť.

Pred ním nevýrazný pápež Benedikt XVI. Nie veľmi obľúbený – predsa len jeho predchodca Ján Pavol II. bol viac charizmatický – naopak preukázal veľkú guráž, liberálnosť a pokrokovosť odstúpením z pápežského stolca a tým si získal na svoju stanu aj mnohých svojich oponentov.

Niekedy málo stačí, aby sa z hrdinov stali zatratenci a naopak z úzadia vystúpia hrdinovia jedným veľkým činom, či gestom. Cesta na vrchol, aby sme sa stali hrdinami, pozitívnymi vzormi však trvá dlho a je často tŕnistá (viď. napr. Bezák) . Možno práve preto sa v súčasnej rýchlej konzumnej spoločnosti veľa hrdinov nerodí. O to horšie, že ak hrdinovia či pozitívne vzory absentujú, začnú sa vytvárať umelo, marketingovo, rýchlokvasne cez moc peňazí s jasným cieľom. Odpútať pozornosť más od ozajstných problémov, zabezpečiť a upevniť konzum, ohlupovať, robiť propagandu.

Keď tak hľadám nejaký vzor na Slovensku máme jedno šťastie, že máme aspoň ako tak neutrálnych športovcov, ktorých však neuveriteľne zanedbávame. O umelcoch, poctivých lekároch, úradníkoch či verejných činiteľoch neberúcich úplatky či o hendikepovaných športovcoch ani nehovoriac, tí sa akobz nesmeli ani dostať do popredia. Miesto toho sa v médiách tlačia do pozornosti usmiate krásne nastajlované a výrečné tváre finančných skupín, lobistov, korporátnych značiek. Tváre a ústa, ktoré stimulujú bezduchý predaj tovarov a služieb, ktoré ani nepotrebujeme. Podporujúce všetko rýchlo mať, teraz a za čo najmenej námahy.

Neuvedomelých oviec pribúda a hrdinovia – pozitívne vzory zapadajú prachom, odchádzajú, alebo živoria v ústraní. Je takáto krajina schopná prežiť ešte ako slobodná a vychovať ďalšie generácie slobodných ľudí? Šli ľudia v 89 do ulíc pre takúto republiku? Má takáto republika budúcnosť, keď trvalo zanedbáva hrdinov – pozitívne vzory a naopak podporuje darmožráčov, lenivcov a bezcharakterných?

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1600957x
Priemerná čítanosť článkov: 3858x

Autor blogu