Založ si blog

Kam nás priviedli polovičaté riešenia, kompromisy a zavádzajúce polopravdy.

Legalizácia korupcie, rodinkárstva, klientelizmu, rastúci štátny a verejný dlh, každoročné zvýšovanie nákladov a daní, zväčšujúce sa sociálne ako aj kultúrne rozdiely, narastajúca sila extrémistických názorov, pomaly kolabujúce zdravotníctvo, školstvo, slepá spravodlivosť a upadajúci pocit bezpečia, istoty nanajvýš na papieri a na kontách mocných, ktorí majú stiky a poznajú všakovaké triky.

Aj napriek tomu počuť kuvičie hlasy, že občania nemajú právo sa sťažovať, lebo sami si zvolili tých, ktoí im toto všetko svojimi nezodpovednými rozhodnutiami zapríčinili. Znie to však ako keď má človek ostávať v nefunkčnom vzťahu preto, lebo na začiatku sa nechal opantať peknými slovami. Každý má právo nehľadiac na volebný systém, či dlžku volebnéh obdobia povedať dosť, zmýlil som sa a nezodpovedných politikov odvolať. Ak túto šancu človek nemá, nemôže cítiť, že politik a následne štát je tu preňho. A akú inú funkciu by mal plniť štát, ak nie slúžiť občanovi?

Je až tragické, že práve tento fakt si málokto z nás uvedomuje. Roztrieštenosť v názoroch rozsievaná v poplatných masmédiách a neschopnosť mať vlastný názor pridáva na sile práve tendenčným, hlučným, populistickým, elitárskym ale najmä zavádajúcim rečiam.

 

Existuje na Slovensku vôbec občianska spoločnosť? Existuje vôbec nestrannosť? Je možné ju v našich podmienkach dosiahnuť?

Za predpokladu, že sme schopní bez rozdielov zaviesť a uplatňovať jasné a spravodlivé zákony, ktoré by korupciu, rodinkárstvo, klientelizmus a nomenlatúru trestali a nie legalizovali, tak áno.

Otázka je kto sa ozaj postaví do popredia a toto všetko zavedie do reality. Lebo problémy poznáme, dokonca aj riešenia, len realizácia končí aj teraz napriek moci jednej strany niekde na polceste a bez dlhodobého efektu pre občana. Jedným z príkladov je aj riešenie problému v zdravotníctve. Riešením totiž nie je len ustanovanie unitárneho systému, ale aj zavedenie elektronickej karty, jasné zadefinovane výkonov a rovnakej výšky ich úhrady ako aj zadefinovanie kompetencií každej pozície a mohli by sme pokračovať. Všetko v duchu, kde je jasno, nedá sa domýľať a vykladať rôzne a to nielen v zdravotníctve.

V tomto zmysle sa zdá vzorovým systémom reagujúcim na meniace sa prostredie anglosaský právny systém = systém precedensov, ktorý sa postupne vyvýja a stanovuje nové hranice od prípadu k prípadu, lebo nie všetko sa dá predvídať.

Dokedy však ostaneme v tomto marazme? Dokedy necháme voľnú ruku tým, ktorí si mastia vlastné kontá na náš úkor? Trestom za každú nespravodlivosť je trest a ak ten nepríde od kompetentných, tak musí prísť od občanov a to všemožnými pacifickými prostriedkami občianskej neposlušnosti, ktoré však nesmú vrhnúť tieň podozrenia z nespravodlivosti a zdiskreditovať nových zástupcov občanov, ale pomôžu k odhaleniu pravej tváre doterajších divadelníkov v službách každého iného, len nie občana.

 

Viac na OI SK

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1605748x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu