Založ si blog

Prečo by mal byť lobizmus zakázaný či trestný.

Je zaujímavé, že práve zástancovia voľnej ruky trhu obhajujú lobizmus ako prirodzený jav, hoci to deformuje trh, rovnako ako štátne zásahy proti, ktorým vystupujú. Samozrejme bavíme sa na úrovni lobizmu na úrovni centrálnej moci. Lebo lobizmus v malom, lokálnom je trochu iné kafé, lebo nedeformuje celý trh a pre lokálne skupiny je dokonca prospešný, naproti čomu lobizmus v centrále štátu práve ničí a znevýhodňuje lokálne skupiny.

A teda prečo by mal byť lobizmus na vládnej/centrálnej úrovni zakázaný či dokonca trestný? Žiaden podnikateľ nejde do spolupráce/lobizmu bez toho, aby zato žiadal protihodnotu, ktorá je samozrejme vyššia ako tá, ktorú ponúka on, to preto, aby mal zisk, ktorý ho poháňa. Z tohto pohľadu by sa dalo povedať, že lobizmus je zlegalizované tunelovanie verejných zdrojov a tiež schvaľovanou deformáciou trhu iným ako prirodzeným mechanizmom.

Tak vznikli niektoré naše finančné skupiny, ktoré majú mnoho pák ako ovplyvniť legislatívu vo svoj prospech. Samozrejme je to proti rovnosti príležitosti na trhu, ktorú hlásajú liberáli, pravičiari a najnovšie zjavne aj socialisti. Lobizmus je jasným dôkazom, že voľná ruka trhu sa môže vyložiť rôzne. Často tak, ako to kormidelníkom vyhovuje a potom sa niet prečo čudovať, že nie sme si rovní ani v trhovej sfére, nehovoriac, že na občianskej úrovni sme si rovní asi ako slon s myšou.

viac na OI SK

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1600803x
Priemerná čítanosť článkov: 3857x

Autor blogu