Založ si blog

Postavenie zamestnávateľa a zamestnanca na trhu s vysokou nezamestnanosťou a vysokými daňami. . .

Tento stav máme vlastne teraz na Slovensku. Máme pomerne vysoké daňové zaťaženie (DPH – 20%, odvody a dane z príjmu (okolo 43%), čo samozrejme ukrojuje z koláča domácej spotreby a investícií. Štát však naoplátnu neponúka za platenie daní a odvodov primerané služby (takmer na všetko sa dopláca). A tak sa točíme v začarovanom kruhu.

Kde štát kvôli zmenšujúcemu sa kmeňu daňovníkov musí neustále zvyšovať dane, ak nechce škrtať výdavky a tie zjavne nechce (okrem kozmetických), podnikatelia (najmä malí a strední) nemajú dostatok kapitálu na tvorbu nových pracovných miest a zamestnanci (rádoví občania) majú stále menej a menej do vrecka na spotrebu, ktorá by roztočila obchod.

A tak sa štát spolieha na zahraničných investorov (keďže domácu ekonomiku si pomaly ale iste devastuje), ktorí však ťažko prídu s veľkým balíkom investícií, lebo podobné podmienky majú v materskej krajine. Nehovoriac, že zahraniční investori sem prichádzajú stále kvôli lacnej a vzdelanej pracovnej sile. Teda vôbec neprispievajú k zvyšovaniu platov. Ostatne to vidieť za posledné tri kvartály, kedy naša priemerná mzda poklesla z 850 Eur na 770.

Logika zahraničných investorov je pritom jasná. Prísť do lacnej krajiny, využívať tam pracovníkov za nižšie ceny ako doma a ak sa mzdy zdvihnú, odísť do ďalšej lacnejšej krajiny. A pritom si ešte žiadať domáce vlády o podporu.

A pritom je jasné, že najlepší investor je domáci malý a stredný investor (lebo tu má rodinu, zázemie, sídlo a aj keď robí cezhraničný obchod dane zväčša odvádza doma). Podobne je to so spotrebou. Najistejšia je spotreba domácností, spotreba štátu je iba doplnková. Avšak všetky tieto základné pravidlá ekonomiky sa z nejakého podivného dôvodu nedodržujú a nepochopiteľne prekrúcajú.

Čo je na tom zlé chcieť nižšie dane, efektívnejší štát, plošnú podporu malých a stredných podnikateľov a spravodlivú rozumnú politiku v štáte? Kto nám to dokáže zabezpečiť? Nemenej dôležitá otázka je, kde sa tratia peniaze plynúce do štátneho rozpočtu z našich daní? Prečo nemôžeme vedieť, čo sa s nimi deje? Prečo tí, ktorých sme zvolili, aby nás zastupovali, môžu byť beztrestne hluchí k našim požiadavkám? A komu takýto stav vyhovuje?

Aby sme neboli iba pracovnou kolóniou, ale hrdou krajinou, prispejte svojim názorom na OI SK. Ďakujem.

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1604329x
Priemerná čítanosť článkov: 3866x

Autor blogu