Založ si blog

Ako urýchliť majetkové súdne konania (uletený či pokrokový návrh? )

Určite nejeden z Vás sa stretol, či bol dokonca účastnékom prípadu, kde viacero vlastníkov má podiel na nejakej parcele, ale už roky sa vláčia po súdoch bez výsledku, aby to smerovalo k dohode.

Nehovoriac, že niekde hrá veľkú rolu faktor rodinných sporov, niekde iba čisté špekulanstvo a niekde iba tvrdohlavosť aktérov. Nanešťastie stačí jeden, aby si postavil hlavu a povedal, že sa nevypíše a ostatní musia trpieť. Súdy neprinesú žiadne iné riešenie (ak nejestvuje dôkaz, že predtým človek obrábal tú či onú časť parcely, no obyčajne nejestvuje, lebo sú to vlastne deti rodičov, ktorí to obrábali), iba záťaž pre vašu peňaženku. A spor sa tiahne a tiahne a časom, keď podielníkov pribúda prenášaním podielov na ďalších dedičov, sa situácia iba viac a viac komplikuje.

Mimochodom vedeli ste, že v Čechách nemali taký problém do prvej republiky a možno aj neskôr preto, že tam dedil podľa práva najstarší syn a u nás sa spravodlivo delilo rovným dielom, len nik nevedel, ktorý diel je jeho?

Tento návrh sa bude zdať niektorým z Vás uletený a možno iným pokrokový. Nechám to na Vás. Dostal sa ku mne pri debate s priateľmi. Keďže súdy máme dosť zaťažené podobnými ťahanicami a vlastne nie je v nikoho iného záujme toto riešiť, lebo právnici sú od toho platení a bohatí tvrdohlavci časom nakoniec dostanú svoje.

Ak by sa však stanovila zákonom lehota dokedy sa musia účastníci dohodnúť a po nej ak sa nedohodnú rozhodne obyčajný los, žreb, či kocka, bolo by možno po problémoch s mnohoročnými ťahanicami. Výsledok by bol istý do roka a do dňa a aj súdy by boli odbremenené od takýchto sporov. Dokonca by to mohli riešiť nejaké predsúdne arbitráže.

Čo myslíte?

PS: Na dovysvetlenie. Los, žreb, či kocka by nerozhodovala o jedinom dedičovi ale o umiestneni parciel, keďže problém je práve v neschopnosti sa dohodnúť na umiestnení. Takže systém by vôbec nikoho neoberal o nijaké právo.

Viac o možno utopických, či pokrokových návrhoch na www.obcianskainiciativa.sk

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1600935x
Priemerná čítanosť článkov: 3858x

Autor blogu