Založ si blog

Zastavme odchod mladých a znižovanie ich hrdosti na SR.

Určite by bolo zaujímavé spraviť prieskum medzi mladými ako hrdí sú na Slovenskú republiku, či by tu chceli ostať, alebo premýľajú o odchode a preskúmať ich postoje vzhľadom na región odkiaľ pochádzajú. Aj keď si asi vieme domyslieť výsledky, aké by sme mohli dostať, lebo v malom merítku poznáme názory mladých vo svojom okolí.

Ak by som mal povedať svoje zistenia, tak by boli nasledovné. U známych a priateľov mladých z regiónov, kde je ekonomická situácia relatívne dobrá (najmä západné Slovensko), mladí nepremýšľajú nad odchodom a sú aj relatívne viac hrdí, že sú Slováci, nie však veľmi na štát či vedeni. U tých z chudobnejších regiónov väčšina Slovenska, každý mladý premýšľa nad ochodom. Poznám mnohých, ktorí už dávno odišli a pracujú v nejakej krajine západnej Európy. Domov by radi prišli, lebo v cudzine ste stále cudzincom, ale boja sa, že si nenájdu na Slovensku prácu. Poznám vľak aj takých, ktorí sa v cudzine cítia ako doma a už by sa nikdy nechceli vrátiť, lebo majú určité zázemie, či rodinu alebo slušnú prácu.

A aké sú poväčšine dôvody rozmenené na drobné?

  1. Nemožnosť sa zamestnať za slušnú mzdu alebo sa vôbec zamestnať.
  2. Vysoký stupeň korupcie, nomenklatúry a rodinkárstva.
  3. Slabá sociálna starostlivosť o mladé rodiny a starých ľudí.
  4. Vysoké dane a neprehľadné šafárenie s nimi, čo spôsobuje u mladých nchuť vôbec pracovať a odovzdávať dane do systému, kde sa rozdeľujú ich finančné prostriedky podivným spôsobom (napr. na neuveriteľné odmeny manažérom v štátnych firmách, poslancom na rôzne výdavky, atď.).
  5. Neschopnosť toto dianie legálne ovplyvniť, lebo štruktúry sú pevne zviazané spoločným maslom na hlave.

Najhorší pocit je cítiť sa doma ako vo väzení ako hlupák nútený nekriticky poslúchať. Preto mladí človek uteká z domu a neskôr aj z takej krajiny.

Kto však bude pracovať na starších, ak mladí odídu? Kto tu ostane? Ak novej generácii nedokáže súčasná zabezpečiť primerané podmienky na život, kde sa mladí nebudú cítiť akoby iba prežívali, ale ozaj žili (nie nemusia trpieť preto, lebo sme my niekedy trpeli), potom sa môžeme pripraviť na zánik, alebo variantu, že tu ostanú len tí menej kvalifikovaní, ktorí budú pracovať vo fabrikách zahraničných firiem a staneme sa de fakto ozajstnou kolóniou medzinárodných korporícií. Toto je predsa naša krajina, naša vlasť, nik cudzí nemá právo nás na vlastnom vykorisťovať.

Viac ako odchodu a vykorisťovaniu zabrániť na www.obcianskainiciativa.sk

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

vojna na Ukrajine, Bachmut

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1605599x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu