Založ si blog

Československo či EÚ? Kde a kedy bolo/je lepšie?

Prešlo už takmer dvadsať rokov od politického rozdelenia Čechov a Slovákov do dvoch štátnych celkov. Mnohí ľudia však stále na dobu československa spomínajú s nostalgiou, kde dva národy dokázali žiť spolu v mieri a porozumení tak ako sa to doposiaľ nepodarilo. Samozrejme nie všetko bolo ideálne. No obyčajní ľudia mali k sebe bližšie, nehaašterili sa ako politici, ktorí to všetko spískali. A prečo to spískali?

Hovorí sa, že rodeľuj a panuj. V tomto duchu si naši vtedajší kormidelníci našli zámienku ostatnem, ako vždy sa nájde, prečo sa musíme rozdeliť. Závisť, túžbu po rovnosti a vlastnom štáte, odpor diktátu a dominancie Prahy, že symboly republiky boli viac české ako slovenské a podobne. Ale prečo sa preto nevyhlásilo referendum? Odpoveď je jednoduchá väčšine obyvateľov to nevadilo. Celkom boli spokojní a rozdelenie cez referendum by neprešlo. Tak sa mocipáni tých čias rozhodli si rozdeliť ovčince a strihať svoje ovečky vlastným spôsobom.

To,čo sa nám sľubovalo, že predbehneme Čechov sa ani po takmer dvadsiatich rokoch nestalo, lebo o to ani nešlo. Šlo skôr o rozdelenie moci a panstiev. Posledných zbytkov bohatstva, čo ešte sa mohlo rozkradnúť. Diletantom šlo vždy o vlastný prospech a tomu vedeli prispôsobiť aj rétoriku, aby si ňou podmanili ľud, masy. Verím, že dvadsať ročné skúsenosti nás posunuli vyššie na úroveň kritického chápania vecí, že sa už tak ľahko nedáme obalamutiť slovami.

Vtedy sme sa sťažovali na dominantné postavenie Čechov a diktát z Prahy a dnes tu máme diktát z Bruselu a dominanciu Nemecka. Sme dnes slobodnejší ako vtedy? Máme viac možností na rozhodovanie ako vtedy? Nie je tých mantinelov Bruselu trocha príliš? Kde je tá naša sloboda? Nepredali ju naši vedúci výmenou za svoje osobné blaho?

Idea Československa stále žije medzi ľuďmi aj dnes, keď sa rozprávam s kamarátmi s Čiech, Moravy, ši Sliezska. Boli sme si blízki a stále budeme bez rozdielu nato, čo politici spravia. Aj keď mne dosť vadí, že sme sa cez administratívne bariery dosť odlúčili.

Možno by obom krajinám pomohlo, keby spojili sily nielen medzinárodne, ale aj interne v boji proti tím istým skorumpovaným politikom vo vlastných krajinách. Načo vytvárať bariery tam, kde nie sú potrebné? Zjednoťme sily a vymeľme špinu z našich krajím spoločne.

Kedy a kde vám bolo lepšie? V Československu či teraz v EÚ? Kde sa cítite, alebo ste sa cítili viac menejcennými, druhoradejšími občanmi?

Občianska Iniciatíva SK

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1604575x
Priemerná čítanosť článkov: 3866x

Autor blogu