Založ si blog

Existuje dôvod na vzburu, na protesty? Máme prečo robiť revolúciu?

Viac ako dve desaťročia sa tu ozývajú kuvičie hlasy, že túto a hentú vládu treba zvrhnúť, zbojníkov skorumpovaných vyhodiť a zmeniť. Ale máme reálnu alternatívu. Nikdy za dvadsať rokov sa poriadna neposkytla, iba v podobe kozmetických úprav, kde sa pretransformovali staré poplatné štruktúry do nových. Ale už nastal čas zmeny, máme však teraz reálnu alternatívu? Máme aspoň pár bodov, ktoré zabránia ďalšiemu falošnému spasiteľovi sa dostať do čela a nakoniec pokračovať v tom istom, čo doteraz.

Áno, máme. Je ich 25, takmer z každej oblasti, dostatočne komplexných, aj keď sa samozrejme dajú ešte doplniť. Podstata je v nich však vystihnutá. Nezávislosť, sloboda, rovnosť príležitostí a spravodlivosť v občianskej spoločnosti nie zastupiteľskej parlamentnej. Tá zlyhala na celej čiare. Je čas na zmenu, ak nie teraz zajtra už môže byť neskoro. Chcem žiť v spoločnosti, kde slovo šikovný bude mať prvotný význam, kde právo bude aj vymožiteľné a blízke spravodlivosti ako sa len dá, kde poctivo pracovať nebude hanba, kde človek sa bude cítiť, že žije a nielen prežíva ako otrok, kde občan má možnosť ovplyvniť chod krajiny nielen počas volieb, kde budem vedieť kam idú moje dane, kde bude manažér, verejný činiteľ rovnako zodpovedný za svoje činy ako každý rádový občan, kde priviesť na svet dieťa bude radosť a nie strach o jeho zaopatrenie, kde mladé rodiny budú mať, kde bývať, kde domáci podnikatelia budú podporovaní štátom aspoň tak rovnako ako zahraniční, kde sloboda prejavu nebude nijako obmedzovaná, lebo nie je v súlade s hlavnou líniou…

Ďalšie si doplňte, je ich veľa, čo sa dá zlepšiť. Preto prispejte aj vy cez túto linku, pomôžte šíriť myšlienku (ak sa s ňou stotožňujete) a pridajte sa k nám. Ktorí nielen kritizujú, ale aj navrhujú opatrenia (prosím, nevyhovárajte sa, že ich politici neprijímu, to nie je naša chyba, ale ich zlyhanie a strach o moc).

Občianska Iniciatíva SK

PS 1: Vieme preposielať rôzne prezentácie kolegom, známym, priateľom, blizkym, rodine, no nebolo by dôležitejšie preposlať niečo takéto, čo by našu spoločnosť ozaj zmenilo a nielen nás povzbudilo do nového dňa a primelo k zamysleniu? Prečo sa radšej zamýšľame nad vecami, ktoré nám zlepšia náladu len krátkodobo, ale nad politikou len mávneme rukou, hoci práve tá nám može zlepšiť náladu a situáciu dlhodobo? Máš odvahu toto preposlať, alebo sa len budeš ďalej prizerať a nadávať doma, či v krčme na situáciu? Či ozaj sa nevieme brániť?

PS 2: Páči sa vám, ako platíte zdravotné a služby nejako nedostávate, lebo zdravotníctvo je vytunelované? Páči sa Vám, že banky Vám zvýšia poplatky, lebo nejaký Ficov balíček, ktorý mali platiť oni, jednoducho preniesli na plecia občanov? Páči sa Vám, keď platíte dane samospráve a štátu, ale infraštruktúra je ešte stále na mnohých miestach z dôb socializmu v otrasnom stave a vy viete, že známy primárota, starostu, či nejakého poslanca získal verejnú zákazku, ktorá ho nijako netresce v prípade nesplnenia zmluvy, ale on a jeho známi podnikatelia a rodina sa pokojne promenádujú v luxusných autách a žijú v domoch, ktoré si vy ani za sto rokov nebudete schopní postaviť s vašim biednym platom zo zahraničnej firmy, ktorá dostala od štátu dotácie na desať rokov ryžovania? Páči sa Vám, že žijete v štáte, kde sa dá zamiesť pod koberec aj kauza Gorila a kde leniví si vravia šikovní a pracovití má oči len pre plač, keď sa pozrie na výplatnú pasku, či dôchodok? Mne sa to nepáči, preto tu navrhujem zjednotiť sily a spraviť generálny štrajk s predostretím ultimáta a konkrétnych požiadaviek. Pridáte sa?

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1601072x
Priemerná čítanosť článkov: 3858x

Autor blogu