Založ si blog

O prekonávaní strachu, o prekonávaní seba. . .

Keď som bol malý strašili ma rečami o moslimoch bojujúcich za svoju vieru až na smrť. Po spoznaní jedného, som zistil, že to vôbec nie je tak. Aj oni si ctia život a len extrémisti zneužívajú slepú vieru prívržencov na nejakú svätú vojnu. Okrem toho som sa bál aj pavúkov, až kým som jedného nechytil a všimol si, že on sa ma bojí viac ako ja jeho. Každý deň sa človek dostáva do nových situácií a zažíva niečo nové, čo nám otvára obzory a obohacuje o skúsenosť. Niektoré skúsenosti však viem, že nemôžem zažiť viac ako raz. Napr. smrť. Ale to je extrém. Chcem tým však povedať, že čokoľvek, čo nás postretne a čoho sa bojíme nemusí nevyhnutne byť nepríjemné. Život je o prekonávaní vlastných zábran a nie o ich budovaní.

Možno aj pre tento môj pohľad nechápem ľudí držiacich sa silou mocou nekriticky stereotypov, zaužívaných postupov (aj keď niektoré postupy sú ozaj nevyhnutné, aby sa dosiahol požadovaný efekt, napr. postup výroby piva, hehe). Samozrejme existuje veľa postupov, ktoré je ťažké niečím vylepšiť a také ozaj treba dodržiavať, ale je aj mnoho takých, ktoré je choré, zvrátené, alebo sadomasochystické dodržiavať (ako napr. politický systém, v ktorom žijeme, hoci všetci vieme, že to nie je ideálne, vieme ako to aj napraviť, ale nie je z nejakého podivného dôvodu politická ani občianska vôľa). Zamyslime sa nad tým prečo?

Nebojíme sa zmeny, lebo nevieme, čo ozaj prinesie? Či nie sme až natoľko pohltení a závislý na tomto nedokonalom systéme, že by sme si nevedeli zvyknúť na nový spravodlivejší, demokratickejší, občianskejší a otvorenejší?

Báť sa prekročiť vlastný strach neznamená ísť hlava nehlava za svojim cieľom. Ale za rozšírením obzorov, videním sveta v iných farbách, z inej perspektívy, s inou príchuťou. Niekedy je aj zhodenie masky, ktorú nosíme, aby sme zapadli prejavom väčšej odvahy ako prekonanie nejakej fóbie. Je nám ozaj tak dobre v systéme, kde si musíme nasadzovať masky, potlačovať svoj názor a svedomie, správať sa oficálne nekriticky, aby sme zapadli a mohli prežiť?

Nie som z tých, ktorí život prežívajú. Radšej ho žijem naplno a bez masky. Nech sa stane, čo sa má stať, pravda nakoniec na povrch vypláva a strach buď pominie, alebo si z neho vytvoríme železné okovy, ktoré nás budú do konca života obmedzovať a brániť v plnohodnotnom živote. A podľa mňa je lepšie žiť bez masky, naplno a v systéme, kde budem si rovný pred zákonom s každým (rovnosti sa nebojím), ako len prežívať a hoci poplatnosť systému mi zabezpečí určité výhody (a báť sa rovnosti, straty výhod).

Život nie je nato, aby sme ho prežili v pokoji, ale aby sme ho zažili naplno a obohatili svojho ducha. Preto nikto a nič by nemal nebrániť ľuďom žiť v slobodnej, spravodlivej a občianskej spoločnosti. Keď prekonáme vlastný strach, prekonáme aj svoje zábrany a život bude krajší.

Občianska iniciatíva SK

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1603859x
Priemerná čítanosť článkov: 3865x

Autor blogu