Založ si blog

Ako vyriešiť cigánsky problém (a nielen ten)

Samozrejme nie je to jednoduché, akoby sa mohlo zdať. Od čias kedy sa mohli neprispôsobivé komunity zatvoriť do rezervácií, ako to prebehlo v USA, či Rusku, Číne, sa už mnohé zmenilo. Dnes nám v mnohých riešeniach bránia medzinárodné dohovory ochraňujúce práva menšín, zabraňujúce diskriminácií či ochraňujúce osobnú slobodu, proste ľudské práva. Avšak kde je tá pomyselná hranica, kedy dodržiavanie týchto dohovorov, ľudských práv sa už zneužíva proti majorite?

V každej spoločnosti rovnako ako má jednotlivec právo na ochranu pred väčšinou teda spoločnosťou, má právo aj spoločnosť na ochranu pred jednotlivcom. Vezmime si taký príklad, kde v spoločnosti kradne zo štátnej kasy jednotlivec. Má on právo na ochranu osobných údajov, na ochranu svojej slobody? Má právo nebyť monitorovaný, keď rozhoduje o našich peniazoch? Podľa mňa nemá. Lebo tým by mu spoločnosť ustúpila zo svojich vlastných práv. Nanešťastie sa to u nás deje a preto sme v takomto stave ako sme.

Ako sa hovorí, sloboda jedného končí tam, kde začína sloboda druhého. Mnohí z nás si to však nevedia uvedomiť a tvária sa, že existuje nejaká absolútna sloboda, čo je absolútny nezmysel (okrem duchovnej slobody). Viď pán Paszka, ktorému bolo nedôstojné byť monitorovaný pri podpisoch poslancov na zasadnutiach NRSR, viď zmluvy podpísané v našom mene s tajnými dodatkami ako ochrana obchodného tajomstva. Nie je to smiešne, keď ani na najvyšších miestach si nevieme spraviť poriadok? Keď ani v justícii či bezpečnostných zložkách nie je jasné, ako sa ten ktorý zákon vyloží a prečo sa uplatní na väčšiu rybu menší postih a na menšiu exemplárny?

Takto sa správala šľachta v stredoveku a vieme, ako to dopadlo. Dnes v spoločnosti, ktorá seba samu nazýva moderná, síce máme moderná nástroje, moderné myšlienky, ale stále sa pridrživame strnulých tradícií, ktoré nám bránia vo vývoji. V posunutí sa ďalej. Prečo? Lebo tým hore to tak vyhovuje? Lebo ešte nie sme pripravení prekročiť svoj vlastný tieň?

V podstate som chcel len povedať, že bez zavedenia jasných pravidiel pre majoritu, nebudeme schopní vedieť zaviesť ani jasné pravidlá pre minority. Mali by sme riešiť príčinu nie jej následky. Lebo spôsob ako vyriešiť cigánsky problém môže byť ozaj jednoduchý, ale keď budeme vnútorne slabí a budeme sa len tváriť, že sme spravodliví ku všetkým, ale nikoho z vlastných neodsúdime za zločiny na národe (čo sa za 23 rokov ani raz nestalo), tak nemáme právo súdiť ani minority.

A teraz sa posnažím byť stručný, ako vyriešiť problém, lebo každý o tom hovorí a každý to vie, len nejako nik sa nečiní (nie je to nič nové, čo napíšem).

  1. Zaviesť jasné, vymáhateľné, s jasnými a razantnými trestami bez výnimiek, aj povinné práce pre väzňov na štátnych verejných projektoch. Vyčistiť justíciu, zavedením verejných pojednávaní a elektronizáciou.
  2. Podobne v bezpečnostných zložkách. Daž im právomoci, aby mohli zasiahnuť aj silou a všetko kamerovať, aby aj to bolo verejné. Čiže opôť elektoronizáciá. A prečo to všetko? Lebo čo je verejné, to nie je tajné a čo nie je tajné, je možné kontrolovať.
  3. K menšinám, aby sme nediskriminovali. Zaviesť povinné štatistické zisťovania národností a rasy (mimochodom plne to funguje v UK a nik im nič nevyčíta) a majú tak čierne na bielom, ktorá skupina v spoločnosti pácha kriminalitu viac, ktorá poberá soc. dávky až príliš a podobne. Nemusíme sa potom minimálne hádať, čo je pravda a čo dohad.
  4. Naviazať všetky sociálne dávky na povinnosť pracovať (nie len podopierať lopatu) na štátnych projektoch ako výstavba infraštruktúry, údržba vodných tokov, odstraňovanie čiernych skládok, opravy hradov a zámkov, čistenie lesov atď. Lebo práce je dosť a kto pracuje nemá čas na záhaľku, krádeže a ani na robenie detí. Kto nechce pracovať, nič ani nedostane. Veď prečo by aj mal niekto niečo dostávať so spoločného, keď preto nič okrem zapísania sa na úrade nespraví.
  5. A posledný bod. Stačí sa uvedomiť, že všetci sme si rovní, len máme iné podmienky a pochádzame z iného kuptúrneho prostredia, ale keď prekonáme beriery a predsudky, ktoré v nás stáročiami rástli, tak dokážeme aj to, čo doteraz bolo nemožné. Ale každý musí prispieť. Nie iba majorita, nie iba minorita a radšej nie radikáli.

www.obcianskainiciativa.sk

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1605625x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu