Založ si blog

Breivikovia aj na Slovensku

Pravicový extrémisti rovnako ako v Európe, tak aj na Slovensku získavajú na sile. Podľa odhadov je ich v našej krajine okolo 2000. Možno nie veľké číslo, ale všetko nejak začína. Dokonca aj NSDAP začínala s počtom 500 v roku 1920 a už 4 roky nato sedeli v Reichstagu a mali podporu takmer 2 miliónov voličov (6.5%).

Kazdá kríza posilňuje extrémne názory, lebo bežné či konzervatívne sa zdajú nefunkčné. A je to tak. Rovnako ako mäkká ruka a voľnosť nevykreše z dieťaťa poslušného, tak ani štát nevychová z ľudí zodpovedných občanov.

V kríze je najľahší spôsob ako nájsť príčinu všetkého zla vo vonkajšom nepriateľovi, aby sa takýmto populizmom zhadzovania viny na iných získala široká podpora a zjednotenie nespokojných občanov. A podobne ako za čias sily NSDAP, aj u nás je to môže na začiatku vzbudiť hrdosť a možno pár krátkodobých úspechov, ktoré ľudia aj pocítia.

V skutočnosti sa len oddiali a odkloní pozornosť od hlavného problému. Problému nedostatočnej morálky, chýbajúceho poriadku a spravodlivosti. Lebo len v spoločnosti so slabou alebo takmer žiadnou morálkou sa môže do takých zvrátených rozmerov verejného tajomstva rozšíriť korupcia, klientelizmus, nomenklatúra, elitárstvo, bezprávie, mafiánske praktiky a lenivosť štátnych inštitúcií.

Takáto otrávená spoločnosť, kde sa občan cíti ako bezmocný otrok vo vlastnom štáte, pre tieto neduhy, tohto občana vedie k podobným skratovým činom ako spáchal Breivik. Najmä rasistického charakteru, lebo takáto selekcia je ľahko rozpozateľná a uskutočniteľná.

Breivik sa na súde obhajoval tým, že konal v sebaobrane. Ak by však každý z nás použil podobný argument pri konaní násilia na druhom, kde by sme došli? Každý sa dostane z času na čas do situácie, ktorú môže označiť za hraničnú a konať násilne v sebaobrane. Ale len zúfalec sa uchýli k fyzickému násiliu. Násilie produkuje len ďalšie násilie a preto, ak by sme sa vydali touto cestou s najväčšou pravdepodobnosťou dôjdeme k počtu obyvateľov aký bol v praveku, lebo by sme sa všetci vyvraždili. A to všetko by sme konali v záujme vyššeiho dobra.

Pred časom sa v britskej tlači objavil posudok Hitlera z roku 1942, kde ho pomerne presne označili za človeka s mesiášskym sklonom. Koľko takých mesiášov sme tu mali a nakoniec sme zistili, že boli pravým opakom?

Teritoriálne nároky ľudí nie sú o nič menej rozdielne od tých zvieracích. Čo nás potom odlišuje od zvierat? Rozum, ktorý nepoužívame? Srdce, ktorým necítime? Duša, ktorú

nepočujeme? Zlo je len nedostatok dobra. Dodám len, že dobro sa proti zlu nemôže presadiť rovnakými prostriedkami aké používa zlo, inak sa stane zlom samotným. Na presadenie dobra a teda lepšej budúcnosti sa používajú silové nástroje pravdy, poriadku a spravodlivosti.

Buďte extrémni, ale k sebe pri dodržiavaní zákonov pravdy, poriadku a spravodlivosti. Je ľahké byť negatívnym extrémistom v dave vidiacim smietku v oku druhého, ale ťažké byť pozitívnym extrémistom s osobnou zodpovednosťou priznajúcim si brvno vo svojom oku.

www.obcianskainiciativa.sk

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1599762x
Priemerná čítanosť článkov: 3855x

Autor blogu