Založ si blog

Ilúzie o kresťanskej cirkvi – zmenili sa pravdy hlásané Ježišom za 2000 rokov?

Od malička mi pripadalo divné, aj keď teraz ako dospelý sa nato pozerám inak, ako cirkev hlása chudobu, poslušnosť, odpúšťanie a lásku a pritom sa správa úplne opačne v určitých prípadoch. Je cirkev ozaj nositeľom a ochráncom tých istých ideí, ktoré sa započali pred viac ako 2000 rokmi a sú ozaj v tom istom zmysle chápané ako za dôb Pána Ježiša? Pre koho je tu cirkev?

S uchovávaním myšlienky, náboženstva, ideológie, ktorú Pán Ježiš rozvinul bolo už na začiatku isté, že tak jasnú, rovnostársku a pozitívnu myšlienku treba buď zničiť, alebo sa jej chytiť. Vieme, že ani najmocnejšiemu impériu tých čias sa potlačiť šírenie kresťanstva na začiatku nepodarilo. Práve naopak. Ešte sa posilnila a dostala nový rozmer.

Dnes, keď do popredia prichádzajú sociálne pomery medzi ľuďmi a otvárajú sa diskusie o spravodlivosti a funkčnosti kapitalistického systému a systému zastupiteľskej „demokracie“, je zaujímavé ako cirkev cez dogmatický prístup po stáročia dokázala prežiť a dokonca si posilniť moc na svetskú sféru. Ako?

Predsa cez dogmy a vydávanie sa za jediných správnych šíriteľov a strážcov ideológie/náboženstva, ktoré bolo tak unikátne, pozitívne a plné nádeje pre všetkých bez rozdielu, že žiadna sila to nedokázala zastaviť, či ponúknuť lepší myšlienkový komplex. A ako to už všade býva aj toto sa zneužilo v prospech vytvorenia organizácie, ktorá nemala byť materiálnou, ale iba dobrovoľnou sieťou horlivcov šíriacich posolstvo nádeje pre všetkých ľudí.

Skúste sa zamyslieť, kto ustanovil dogmy, kedy a ako vznikli. Oni nevzišli z úst Ježiša, či Boha. Vznikli na konciloch a tam sa formovali a formovali ich vyvolení. A aby ich rozhodnutia boli nenapadnuteľné, tak sa k tomuto účelu vymyslela story o neustálom osvecovaní najvyšších predstaviteľom organizácie duchom svätým a teda vnuknutím Boha samotného. To zabraňovala čoby len pomyslieť, že rozhodnutie o smerovaní a ďalšom smerovaní cirkvi môže mať úplne prozaickejšie dôvody a vôbec nemusí ísť o Božiu vôľu.

Biblia ako najdogmatickejšia kniha skompilovaná tak, aby tie pasáže, ktoré nevyhovovali cirkvi ako organizácii a ktoré mohli potenciálne z vnútra nahlodať dokonalú podriadenosť ovečiek sa vyhodili, alebo úplne zavrhli ako podvodné, či nepravé. V tých časom rovnako ako aj teraz, keďže mocní mohli pravdu ovplyvniť, tak sa vytvorila najdokonalejšia a najpevnejšia organizácia, ktorá sama púšťala pravdu tak skreslenú ako im vyhovovala. Môžeme to nazvať aj propaganda, selektovanie informácií či cenzúra.

Som názoru, že pravda, ak nie je celá, nie je pravda a preto by som rovnako ako v svetských organizáciách tak aj náboženských chcel poznať celú pravdu. Pravdu, ktorú sami hlásajú, že treba poznať, v podstate hocaká by bola. Lebo len vtedy, keď budeme všetci poznať celú a neskreslenú pravdu sa môžeme zbaviť masiek a prestať hrať divadlo. Pravda je oslobodzujúca a pravda vždy vypláva časom na povrch.

Ako aj teraz, keď si ľudia uvedomujú, že prepych cirkvi je pravým opakom toho, čo Ježiš hlásal. Že ľudia začínajú tušiť a uvedomovať si (až na pár dogmatikov), že nie každý pápež a cirkevný hodnostár bol vždy neomylný a mal napojenie na Boha a že cirkev samotná sa časom odklonila od myšlienky, ktorú mala chrániť a šíriť. Ale domnievam sa, že stále ešte existujú ostrovčeky chrániace a najme správajúce sa podľa učenia Ježiša. Tými sú podľa môjho názoru rehole, ktoré sa majú sľub chudoby, aj keď nešťastím je, že sú aj tak riadené organizáciou cirkvou.

Ktovie čo by Ježiš povedal nato ako sa jeho učenie vyvinulo a čo povie, keď ozaj príde v posledný deň sveta, na naše divadlo a „pravdy“, ktorých sa slepo pridržiavame.

 

Hovorme si pravdu www.obcianskainiciativa.sk

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1601037x
Priemerná čítanosť článkov: 3858x

Autor blogu