Založ si blog

Nelogická logika alebo bohatí bohatšími, chudobní ešte chudobnejšími. . .

Hovorí sa, že šikovný má byť odmenený, ergo na druhej strane nešikovný má byť buď menej odmenený, alebo potrestaný? V spoločnosti práve takéto zmýšľanie, kde šikovný, úspešný, silný, bohatý (či bezcharakterný) je neustále odmeňovaný a stále viac a viac a naproti tomu našikovný, neúspešný, slabý, chudobný (aj keď možno charakterný) dostáva menej a menej, vytvára neprekonateľnú bariéru medzi jednou a druhou skupinou a sociálne napätie v každej oblasti života.

Čo však máme chápať pod pojmom šikovný? Človeka, ktorý využil príležitosť na svoj prospech? Dosť široký pojem nie? Veď to isté si môže povedať aj zlodej a bude patriť do tejto kategórie? Nie nebude. Nanešťastie, naši zlodeji sa o to bijú. Vykorisťujú tých na dolnom stupni kapitalistickej pyramídy a sami sa pokladajú za šikovných. Ja ich pokadám za parazitov.

Dnes v našej spoločnosti nie je nič výnimočné, keď chudobný musí pracovať na bohatého, lebo je početnejší. Klobúk dole pred výnimkami. Paradox spoločnosti, v ktorej žijeme? Určite. Stále som si myslel, že človek má limity. Nik nezje 10 chlebov, či nepôjde na 10 dovolenie za rok a keďže či robotník, či úradník, či manažér alebo politik majú rovnakých 24 hodín denne, tak nik nemôže vyprodukovať a tobôž ani zarobiť 10 či 20 krát viac ako ten druhý. No realita sa ma snaží presvedčiť o opaku. Bojujem silou mocou, ale veľakrát ťahám za kratší koniec.

Logiku v ľudskom konaní v súčasnosti nevidím. Vidím iba chamtivosť, drzosť a aroganciu. Zdôvodňujem si to tým, že tak ako človek si nebude šprtať do nosa na verejnosti, tak aj verejný činiteľ nebude kradnúť na verejnosti. Teda problém či zakrivenie spôsobu odmeňovania je spôsobená nemožnosťou kontroly tých hore. A keďže absolútna moc korumpuje najviac, tak sa deje, čo vidíme v súčasnosti okolo seba.

Sleduje, či kontroluje niekto verejného činiteľa? Povedzme si pravdu. Nik a ani my občania, ktorých záujmom by to malo byť to nerobia, lebo sme apatickí. Nerobia to ani úradníci, lebo by sa im ušla facka či vyhadzov a ani justícia či bezpečnostné orgány, lebo nato nemajú kompetencie a načo by to aj robili, keď sú verejným činiteľom poplatné. Tak si tu žijeme, verejní činitelia a ich priatelia na jednej strane múra a obyčajní občania na strane druhej. Oni nám nemusia skladať účty na žiadnej báze, no my im musíme odvádzať dane. Oni si môžu vlastne beztrestne robiť 4 roky, čo chcú a my musíme čakať. Občan tak vo vlastnom štáte, ktorý platí, ťahá za najkratší koniec povrazu. Lebo kapitalistická republika oligarchov a partokracie má ako prioritu ich vlastné záujmy a až potom nás zvyšku.

Viete, pred časom som sa dočítal, že vedci zistili, že nie je dôležité z akej sociálnej vrstvy pochádzate. Či ste bohatý, vzdelaný a s výchovou, alebo chudobný, nevzdelaný bez výchovy morálne ste si rovní, lebo všetci sú rovnako náchylní konať neeticky, či nemorálne. Preto sa už nepozerám na mocipánov ako na niečo extra. Oni nie sú nič extra morálne. Všetci sme v podstate rovnako zvrátení a rovnako náchylní konať zle. Len niektorí si to nepriznajú a taja to lepšie ako druhí.

Rovnako ako nik nie je bez hriechu. Len existujú ľudia, ktorí ho vedia skrývať lepšie ako druhí. Sme ľudia, sme hriešni a žijeme v tej istej spoločnosti na rovnakej planéte v rovnakej krajine. Uvedomme si to a neryžujme na druhých, lebo môžeme.

Uvedomme si jednu vec. Ak nemáme, čo skrývať, nebude nám vadiť, ak nás niekto bude kontrolovať tak, že nám neustále bude pozerať na ruky, na naše činy. Ale ak máme, čo skrývať, tak nebudeme chcieť nikoho, aby nás nachytal na hruškách. Preto by ani politikom nemalo robiť problém byť kontrolovaní občanmi počas celých 4 rokov neustále.

www.obcianskainiciativa.sk

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1599772x
Priemerná čítanosť článkov: 3855x

Autor blogu