Založ si blog

Zdravotníctvo na muške alebo spravodlivé a efektívne nakladanie s financiami manažmentu ministerstva a zdravotnými poisťovňami

Tento týždeň som sledoval debatu v relácii Zoči-voči na STV, kde sa stretli zástupkyňa zdravotných sestier a pôrodných asistentiek, zástupca Slovenskej lekárskej komory a zástupcovia politických strán za SMER Richard Raši a za SDKÚ Viliam Novotný. Keď ste sledovali túto reláciu, možno ste nadobudli dojem, že pán Novotný aj s jedným v pánom v hľadisku zastupovali súkromný kapitál = zdravotné poisťovne a súkromné nemocničné zariadenia a pán Raši zasa sestričky a lekárov, alebo sa aspoň snažil vypočuť ich stranu.

Nie som zástanca žiadnej politickej strany, ale ústretovosť a ochota naslúchať u Rašiho ma oslovila viac, ako u Novotného, ktorý len poučoval (lepšie povedané zavádzal) a predkladal tú istú pravicovú mantru, že štát je zlý vlastník celú reláciu.

Nanajvýš ma znepokojilo vyjadrenie Novotného brániaceho konanie pravicovej vlády, že ani Euro nevyšlo nazmar na transformáciu nemocníc a že 310 mil. Eur šlo na oddlženie nemocníc. Pán Novotný, áno, kým tie nemocnice nepredáte súkromným spoločnostiam, podotýkam oddlžené, tak sa zatiaľ neprehajdákalo.

Ale prosím, neopakujme tú istú chybu ako sme spravili s bankovým sektorom, kde pravica postupovala úplne rovnako. Najprv oddlžila banky. To sme samozrejme zaplatili my, daňový poplatníci a potom ich za smiešne peniaze predala do rúk súkromníkom. Myslíte si, že ľudí ešte môžete ošklbať viac? Nie, nikdy viac. Ak chcete predať nemocnice, tak s dlhmi, ak ich oddlžujeme, tak nech sú naše!!!

K hospodáreniu zdravotných poisťovní len pár faktov, aby som bol vecný. Nanešťastie len z roku 2009, lebo za roky 2010 a 2011 výročná správa na Ministerstve zdravotníctva nie je. Do neba volajúca nezodpovednosť, keď voláte po transparentnosti, ale ani výročnú správu neviete vyhodiť na stránku. A to je rok 2012 prosím!

Teraz k číslam. Príjmy zdravotných poisťovní boli za rok 2009 vo výške 3.633 mld. Eur. Výdavky boli 3.509 mld. Eur., výsledok však vykázali stratový vo výške 95 mil. Eur. Pýtate sa prečo? No pri kalkulácii straty už deklarovali príjmy len 3.4 mld. Eur. Prečo? Na základe údajov v dokumente môžem predpokladať, že už do príjmu nezarátali štátne transfery a dotácie vo výške 240 mil. Eur. Prečo? Netuším.

Ďalší fakt, ktorý ma zarazil bol, že na mzdy, platy, služobné príjmy a ostatné osobné vyrovnania dosiahli (lekárov, sestričiek a ďalších zdravotných pracovníkov) 41.4 mil. Eur, naproti tomu výdavky na správu a prevádzku zdravotných poisťovní šlo 138.2 mil. Eur.

Pýtam sa. Prečo ide viac peňazí na zdravotné poisťovne ako na zdravotníkov? Je poisťovákov viac ako zdravotníkov? Nie, len majú oveľa vyššie platy za menšiu zodpovednosť. Ďalší príklad ako správcovia dostávajú viac ako vykonávatelia s väčšou zodpovednosťou. Kapitalizmus v Slovenskom podaní sa opäť predviedol.

Môj názor. Choré a zvrátené. Na Váš názor som zvedavý v komentároch pod článkom. Ďakujem.

 

www.obcianskainiciativa.sk

 

PS: Prepáčte, že takúto správu predkladám na Veľkonočné sviatky, ale nedalo mi sa nepodeliť o tieto fakty. Napriek všetkému Vám prajem v zdraví a pokoji prežité sviatky.

 

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1605505x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu