Založ si blog

Štát na kolenách alebo malý krôčik. . . PS: Vďaka Vám.

Odjakživa som si myslel, že štátna zákazka je pre firmu niečo ako pocta, že štát je najistejší odberateľ a že len ťažké je mu byť rovným v zmluvnom stave. Čo však vidím, že sa deje na Slovensku, ma zaráža, lebo je toho opakom.

Raz minister zdravotníctva podpíše zmluvu s nemeckou firmou a Slovenská republika sa musí riadiť nemeckými zákonmi. Inde firma, ktorá dodáva vojenskú techniku, ktorá nefunguje ako by mala, si v zmluve zaviaže Slovensko platiť jej penále z omeškania 0.5% z ceny na deň. Ministerstvo financií nedokáže prinútiť firmu, aby na seba vzala zodpovednosť za vzniknuté škody v prípade nezavedenia systému pre finančnú správu na čas. A mohol by som pokračovať aj do hlbšej minulosti, ale načo. Každý z vás by ma vedel doplniť o mnohé ďalšie príklady, kedy štát hral druhé husle vo vzťahu, kde bol odberateľom.

Z hore uvedeného vyplývajú niektoré otázky, na ktoré nepoznám odpoveď. Ak ich poznáte vy, prosím dajte mi vedieť. Tak napríklad:

1. Ako mohli kompetentní štátu podpísať takéto nevýhodné zmluvy? Ozaj boli kompetentní? Ako sa takýto ľudia mohli dostať k rozhodovaniu a podpisovaniu zmlúv, cez ktoré okradli občanov SR?

2. Prečo kompetentní doteraz nikoho nezobrali na zodpovednosť tak, aby ho aj potrestali finančne, či trestno-právne?

3. Sme ešte štát, ktorý dokáže vystupovať suverénne v nejakom zmluvnom stave so súkromnými najmä zahraničnými firmami, nieto ešte na medzinárodnom poli vo vzťahu k inému štátu?

4. Páči sa Vám takýto štát? Ste so súčasným stavom spokojní?

5. Čo by ste urobili preto, aby sa to zmenilo? Aké možnosti by ste navrhovali na vytvorenie tlaku na verejných činiteľov, aby sa zhoršovanie situácie neprehlbovalo, resp. takéto zločiny na národe nepáchali?

Nakoniec chcem poďakovať všetkým diskutujúcim, ktorí sa zapoja, lebo aj toto je krok vpred. Tiež chcem poďakovať všetkým doterajším vládam, ktoré využili za 22 rokov svoje postavenie a dostali republiku až do stavu v akom je. Bez zlých pánov by sme si neuvedomili, že musíme byť aktívni a pridať svoj diel na verejnom dianí. Preto ich vnímam ako súčasť zobudenia Slovenského národa z neuvedomelého stavu, v ktorom si občan mylne myslel, že vedúci štátu robia svoju prácu pre spoločnosť, ale neuvedomoval si, že okrem volieb nemá žiadnu páku na kontrolu ich konania a už vôbec žiadnu na ich potrestanie za zneužitie moci.

Možno vami rovnako ako mnou lomcuje z času na čas po prečítaní podobných otrasných správ o správaní našich verejných činiteľov hnev, beznádej, možno strach z budúcnosti, ale vedzte, že nie ste sami. Je nás dosť, len potrebujeme svoje negatívne emócie usmerniť. Usmerniť k uskutočneniu spoločnej vízie o lepšej vlasti, spoločnosti, národe. Ste ochotný aspoň prejaviť svoj názor pod článkom, či povedať, že vám to nie je jedno, čo sa okolo vás deje aspoň svojmu kolegovi sediacemu vedľa vás, svojej manželke/manželovi, priateľke/priateľovi, kamarátovi, či známemu, alebo aj neznámemu? Ste ochotní spraviť aspoň takýto maličký krôčik? Alebo ostanete ticho so svojim pocitom a názorom pred svetom tak, ako ste to robili doteraz?

Aj malý krôčik môže znamenať veľa, ak ho spravia tisíce ľudí? Ste nato pripravení?

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

zelenskyj

Rusom chcel pomôcť s atentátom na Zelenského, zbieral informácie o letisku Rzeszów

18.04.2024 18:23

Zelenskyj poľské letisko používa pri cestách do zahraničia, pretože vzdušný priestor Ukrajiny je od začiatku ruskej invázie uzavretý.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1603774x
Priemerná čítanosť článkov: 3865x

Autor blogu