Založ si blog

Sebaklam (Úvaha)

Veríme, že zajtra bude lepšie, alebo chceme tomu veriť?

Keď človek uvažuje o budúcnosti vždy vychádza zo svojich skúseností a poznatkov. Na základe váh pravdepodobností vývoja okolností predpokladá, čo nastane. Podľa toho sa každodenne rozhoduje a dúfa, verí v lepšie a snaží sa napredovať.

Každý z nás je však do určitej miery limitovaný. Fyzicky, morálne, duševne alebo spoločensky. To nás odlišuje a robí z nás originál. Žijeme a konáme za seba. Trpíme a tešíme sa za seba. Ale sme si vedomí aj toho, že kde začína moc jedného, končí moc druhého. Svet je prepojení pavučinami ľudských vzťahov. Vzťahov, ktorým dávame zmysel a hodnotu. Keď nás niekto sklame, stráca prirodzene našu dôveru. Ako zranený človek sa upneme na ďalší vzťah a vytvoríme novú hodnotu. Na svete nechceme byť sami. Sme ľudia spoločenskí.

Je prirodzené, že chceme, aby sme sa v očiach druhých prezentovali v dobrom svetle. Súčasťou toho je však aj sebareflexia a uvedomenie. Preto je potrebné vravieť pravdu. Pravda je iba jedna a nedá sa modelovať. Nemôže byť iba pravicová, či ľavicová, sociálna či demokratická. Môže byť iba ľudská.

Verím, že zajtra bude lepšie, nechcem sa nútiť tomu veriť? No podmienka ostáva. Uvedomíme si, kto sme a že našu osobnú pravdu musíme vedieť pretaviť aj do pravdy spoločenskej, národnej. Povedzme si pravdu, odkryme karty. Nebojím sa budúcnosti, lebo v podstate ten najväčší kritik je môj priateľ, ktorý mi pomáha odkryť pravdu o sebe, tak ako kritické či názorové skupiny pomaly odkrývajú pravdu o našom štáte.

Kontrolujem sa ľudsky navzájom, nie podľa papiera, ale podľa svojho svedomia. Prečo nepredpokladať, že ten na druhej strane je menej inteligentný ako ja? Len silný človek dokáže prijať kritiku a vyvodiť osobnú zodpovednosť. Nesúďme len podľa slov, ale aj na základe skutkov. Neklamme sa, že sme lepší ako druhí. Nedeľme sa. Spolupracujme!

Chyba nie je vždy v ideológií, ale v neochote počúvať sa a spolupracovať navzájom.

PS: Roky počúvam, že prinášame riešenia. No pýtam sa, prečo sa neuskutočňujú?

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

Český predseda vlády Petr Fiala.

Ďalší odchod z Fialovej vlády: končí ministerka pre vedu a výskum

25.04.2024 11:07

Ministerka pre vedu a výskum nemala vlastné ministerstvo, ale len úrad s niekoľkými zamestnancami.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1605715x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu