Založ si blog

Pár návrhov na riešenie súčasnej situácie v SR III.

Podobne ako v predchádzajúcich dvoch prípadoch, tak aj teraz Vám budem vďačný, ak prispejete k vyladení či vychytaní nedostatkov dole menovaných návrhov riešení svojimi komentármi, či mailami. Vopred Vám za každý dotaz ďakujem. Už totiž nasledovné návrhy na riešenie boli inšpirované návrhmi od Vás, ktorým osud našej krajiny nie je ľahostajní neprepadajúcim beznádeji a majúcim dostatok energie a zdravého sedliackeho rozumu, aby aspoň nejako prispeli. Týmto patrí moja prednostná vďaka. Lebo ešte to dokážeme zvrátiť.

 

15. Stav: Nemorálne vysoké odstupné alebo bonusy (zlaté padáky) pre verejných činiteľov volených na dobu určitú a pre vysoký manažment v štátnych firmách (organizáciách, dozorných radách, atď.).

Návrh na riešenie: Zakázať zákonom akékoľvek odmeňovanie (odstupné, zlaté padáky, bonusy) pre všetkých činiteľov v štátnych funkciách volených na dobu určitú a pre činiteľov dosadených do dozorných rád a vedenia štátnych podnikov.

Dôvody: Zbytočné preplácanie štátnych činiteľov bez adekvátnych výkonov. Zabránenie odlievania štátneho kapitálu do súkromných rúk.

 

16. Stav: Pri vysokej miere nezamestnanosti mnoho verejných činiteľov vykonáva viac ako jednu funkciu. Zároveň tak dokážu využívať (zneužívať) toto postavenie na súkromné obohacovanie.

Návrh riešenia: Zakázať zákonom vykonávanie dvoch funkcii štátnym činiteľom či už volených, alebo dosadených do štátnych funkcii (dozorné rady). Napr. Poslanec nemôže byť ministrom aj poslancom, primátor nemôže byť poslancom NR SR, nemôže vykonávať dozor v rôznych dozorných radách štátnych podnikov či podnikov so štátnou účasťou, ani súkromne podnikať, atď.

Dôvody: Zabráni sa tak štátnym funkcionárom, aby zneužívali svoju pozíciu a právomoci a uvoľnia sa tak aj určité pracovné miesta a zároveň sa im poskytne viac času na poriadne vykonávanie svojich funkcií.

 

17. Stav: Koncentrácia všetkej štátnej moci v Bratislave.

Návrh na riešenie: Rozdelenie štátnych orgánov do ďalších troch miest. Napr. Košice – daňové riaditeľstvo, ministerstvá, Banská Bystrica – NKÚ, Najvyšší súd SR, Žilina – centrum INTRANETu, Investičnej rozvojovej agentúry, Bratislava – prezident a parlament.

Dôvody: Prospech zo štátnej spotreby, ktorá je približne štvrtina až pätina celkovej spotreby v národnom hospodárstve, by mali aj regióny. Náklady na dopravu by neboli také veľké, lebo by všetky zložky štátnej správy boli prepojené cez INTRANET.

 

18. Stav: Žalostný stav životného prostredia (čierne skládky, recyklovaný odpad je iba malé percento z celkového odpadu, atď.).

Návrh na riešenie: Vybudovanie siete recyklačných podnikov. V každom kraji aspoň jeden. O distribúciu sa budú starať súkromné spoločnosti. Vybudovanie siete elektrární využívajúcich alternatívne zdroje energie a dodávajúcich aspoň 90 % celkovej spotrebovanej energie pre domácnosti a 20 % energie pre priemysel do roku napr. 2018.

Dôvody: Zvyšovanie cien ropy. S najväčšou pravdepodobnosťou koniec ropnej éry do 50 rokov a preto potreba mať alternatívne zdroje energie v hospodárstve a vybudovaný systém recyklácie odpadov (väčšina súčasného odpadu pochádza z ropy).

 

19. Stav: Relatívne nízka národná hrdosť.

Návrh riešenia: Dovoliť aj súkromným osobám a firmám vystaviť slovenskú vlajku na svojich budovách. Ale najmä vytvoriť vhodné podmienky pre občanov (mladých, mladé rodiny, dôchodcov), vytvoriť lákavejšie podmienky pre krajanov v zahraničí chcejúcich sa vrátiť pomocou tvorby spravodlivých zákonov, obnovou spravodlivého súdnictva, navrátením dobrého mena policajnému zboru a vytvorením motivačného podnikateľského a pracovného prostredia.

Dôvody: Nízka národná hrdosť znižuje motiváciu ostať na Slovensku a budovať ho.

 

20. Stav: Nízka previazanosť školstva s praxou.

Návrh na riešenie: Digitalizácia školstva (zapojenie každej školy do INTRANETu). Povinná prax v štátnom podniku aspoň 5 mesiacov do 19 roka života. Univerzity previazať so štátnymi podnikmi a súkromnými firmami a povinná prax v nich aspoň 6 mesiacov pre každého študenta počas prvých dvoch rokov štúdia.

Dôvody: Študenti nemajú dostatočné pracovné návyky po ukončení školy. Možnosť zvýšenia pravdepodobnosti uplatnenia sa šikovných študentov rovno v podniku praxe.

 

21. Stav: Relatívne priveľká byrokracia, prílišná naviazanosť pacienta na jedného všeobecného lekára a zdĺhavosť procesu pri zháňaní podkladov pri nehodách o pacientovi.

Návrh na riešenie: Zavedenie elektronickej zdravotnej karty, založenie centrálnej štátnej kartotéky, na ktorú by museli byť prepojené povinne všetky súkromné čí štátne zdravotnícke zariadenia a ambulancie všeobecných lekárov a zubárov. Vyúčtovanie výkonov by sa tak konalo skrz tento systém štátnou alebo (pri zvolení si súkromnej poisťovne) súkromnou poisťovňou.

Dôvody: Neprehľadnosť peňažných tokov medzi zložkami poskytujúcimi zdravotnú starostlivosť, zrýchlenie zistenia informácií o pacientovi ktoroukoľvek zložkou poskytujúcou zdravotnú starostlivosť a zvýšenie prehľadnosti, ktorýchkoľvek procesov v zdravotnom systéme.

 

Znova pokračovanie nabudúce. Ďakujem.

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1599740x
Priemerná čítanosť článkov: 3855x

Autor blogu